Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.09.2009

CC trebuie să condamne tergiversarea formării cadrului de conducere al statului

CC trebuie să condamne tergiversarea formării cadrului de conducere al statului

Interviu realizat de Europa Liberă cu Mihai Cotorobai, fost judecător al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova

Săptămîna trecută, majoritatea parlamentară a celor 4 formaţiuni liberale şi democrate, pe de o parte, şi deputaţii comunişti, de partea cealaltă, au convocat şedinţe separate la Parlament. Ce-i drept, comuniştii nu au majoritatea necesară ca să petreacă o şedinţă în plen. Oricum, cele două tabere adverse se acuză reciproc de încălcarea procedurilor la prima întrunire a Parlamentului din 28 august. Comuniştii au anunţat o pauză pentru formarea fracţiunii, iar majoritatea deputaţilor a continuat şedinţa, în lipsa comuniştilor, şi a ales preşedintele Parlamentului. Comuniştii au contestat la Curtea Constituţională legalitatea acţiunilor majorităţii parlamentare. Înalta instanţă ar urma să se pronunţe marţi, 8 septembrie. La ce decizie să ne aşteptăm şi despre ce ar putea să urmeze într-un caz sau altul, discutăm cu expertul Mihai Cotorobai, fost judecător al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.

Radu Benea: Dle Cotorobai, în opinia dumneavoastră, faptul că preşedintele Parlamentului a fost ales de către noua majoritate legislativă, înainte ca Partidul Comuniştilor să-şi fi constituit fracţiunea, este sau nu o încălcare a Legii supreme?

Mihai Cotorobai: Vedeţi dvs, încălcarea Legii Supreme trebuie constatată de Curtea Constituţională, care este un organ special format pentru examinarea constituţionalităţii actelor adoptate de către Parlament, Guvern, Preşedinte etc. În cazul de faţă, după mine, este vorba de o procedură şi nu este vorba de un act normativ. Prin urmare actele aplicative, poartă un singur caracter, de o singură dată şi ele nu pot fi subiectul examinării în Curtea Constituţională. Dar vedeţi că problema pe cât este de simplă, pe atât este de complicată. Curtea, în examinarea ei prealabilă, a decis să o examineze în fond, cu numirea datei de mâine şi aici este toată problema. Îşi va lua Curtea răspunderea pentru rezolvarea acestei probleme, sau nu? Deoarece în cazul de faţă, această problemă procedurală trebuie rezolvată de Parlament, dacă era vorba de rezolvarea ei.

Radu Benea: Câte şanse credeţi că sunt ca înalta Curte să dea dreptate deputaţilor comunişti care spun că s-au încălcat nu atît drepturile lor, cît dreptul cetăţenilor, care îşi exercită puterea prin reprezentanţii săi legal aleşi în Parlament...

Mihai Cotorobai: Vedeţi că, în cazul de faţă, când noi facem trimitere la drepturile fundamentale sau la drepturile cetăţenilor, trebuie să avem argumente şi probe exacte. În cazul de faţă, da, parlamentarii, ca reprezentanţi ai electoratului, au încălcat, dacă au încălcat, procedura şi nu constituţionalitatea actului normativ cu caracter de reglementare. Din câte îmi amintesc, noi la Curtea Constituţională în 1999 sau în 2000, am examinat o problemă asemănătoare, dar ea era cu totul de alt caracter. Atunci era vorba de votul secret. Curtea a adoptat o Hotărâre în care a explicat deputaţilor ce înseamnă votul secret, dar atunci era vorba de însuşi constituţionalitatea acestei norme, prin urmare Curtea a interpretat norma.

Diana Răileanu: Dle Cotorobai, să admitem că marţi, Curtea Constituţională totuşi va da dreptate Partidului Comuniştilor, ce ar trebui să se întîmple în acest caz? Va trebui să fie revotată candidatura dlui Mihai Ghimpu?

Mihai Cotorobai: Hotărârile Curţii sunt irevocabile şi intră în vigoare în momentul pronunţării. Prin urmare, se aduce situaţia la început, la zero. E clar, că logic ar fi de reînceput procedura cu paşii prevăzuţi de regulamentul Parlamentului şi nu de Constituţie.

Radu Benea: Au fost discuţii multe în societate privind statutul actual al preşedintelui Vladimir Voronin. Dvs ce părere aveţi, cînd a expirat mandatul său? A început sau nu vacanţa funcţiei? Trebuia să-şi depună pînă acum demisia în faţa Parlamentului sau nu?

Mihai Cotorobai: Conform normelor existente în R. Moldova sigur că funcţia de Preşedinte al statului este incompatiblă cu cea de deputat şi invers. În Legea cu privire la statutul deputatului scrie că această funcţie este incompatibilă cu orice altă funcţie în R. Moldova, care este remunerată. După logica acestor norme, sigur că Preşedintele era în obligaţiune să depună funcţiile de Preşedinte sau de deputat. Vacanţa funcţiei trebuie să fie declarată oficial în faţa Parlamentului. Având în vedere că nu a avut loc acest lucru, că a fost numai anunţată intenţia respectivă, aşteptăm să vedem cum se stipulează acum până la 14 septembrie.

Radu Benea: Dacă se ajunge totuşi la anticipate, cît timp ar putea Parlamentul să rămînă funcţional, înainte să fie dizolvat şi să reuşească să adopte şi nişte legi organice sau să schimbe şefii unor instituţii ca Procuratura Generală sau Curtea de Conturi?

Miha Cotorobai: În cazul de faţă sigur că depinde de însuşi preşedintele statului sau persoanei care va îndeplini aceste funcţii, dacă noi vorbim că îşi va declara demisia preşedintele în exerciţiu. Dar acest timp trebuie să fie concordat cu celelalte legi: Legea cu privire la alegeri, Codul electoral, sigur că şi normele constituţionale în cazul de faţă.

Radu Benea: Până la sfârşitul lunii septembrie am putea să avem un Guvern nou?

Mihai Cotorobai: În cazul dat, după mine, e cazul de a nu tărăgăna, ci de a acţiona în conformitate cu legile existente. Trebuie format cadrul de conducere a R. Moldova.

Radu Benea: Noua majoritate parlamentară acuză de fapt comuniştii că tocmai asta ar face, ar trage de timp, depunând sesizarea la Curtea Constituţională şi dacă Curtea dă dreptate deputaţilor din Alianţă nu ar fi asta o pierdere de timp pentru societate?

Mihai Cotorobai: În principiu, da. În cazul de faţă dacă e să urmărim spiritul constituţional şi legal care există acum în R. Moldova, Curtea însăşi în persoana ei poate să tărăgăneze timpul, fiindcă nu poate fi exclus cazul când Curtea să amâne examinarea, sub diferite pretexte, desigur având în vedere unele motive sau situaţii motivate, întemeiate. Dar având în vedere că Curtea Constituţională garantează supremaţia Constituţiei, şi nu preşedintele ţării cum se stipulează uneori foarte greşit, ar fi momentul ca Curtea să se expună şi în cazul acestor acţiuni care ştirbesc spiritul constituţional din R. Moldova.

Radu Benea: Dle Cotorobai vă mulţumim.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus