Trimite e-mail | Printeaza
IT
07.09.2009

BERD va implementa un proiect de asistenţă în domeniul comunicaţiilor electronice în Moldova

În luna octombrie va începe derularea proiectului de asistenţă tehnică „Dezvoltarea şi reglementarea comunicaţiilor"oferit de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Acesta este primul proiect de asistenţă acordat de BERD autorităţii de reglementare a comunicaţiilor electronice din R. Moldova. Valoarea proiectului este de 898,3 mii euro, iar durata lui - de doi ani.

Directorul ANRCETI Valerii Diozu a relatat că scopul principal al proiectului este de a oferi părţii moldoveneşti asistenţă la revizuirea cadrului naţional de reglementare în conformitate cu prevederile noii Legi a comunicaţiilor electronice şi cu normele Uniunii Europene. Agenţia va beneficia de asistenţă în procesul de elaborare şi implementare a actelor de reglementare privind promovarea şi protecţia concurenţei pe pieţele de comunicaţii,  factor care va stimula atragerea investiţiilor în sector, extinderea gamei de servicii de înaltă calitate, la preţuri accesibile populaţiei, a afirmat Diozu.

Directorul a precizat că Agenţia mizează pe ajutor la efectuarea analizelor de piaţă, determinarea operatorilor cu putere semnificativă pe pieţele relevante şi punerea în sarcina lor a unor obligaţii speciale preventive în scopul protejării concurenţei pe pieţele date. El a mai spus că specialiştii Agenţiei vor avea posibilitatea să studieze şi să preia cele mai bune practici europene de implementare a serviciului universal şi a portabilităţii numerelor telefonice, servicii care urmează să fie implementate în ţara noastră în anii 2010-2011.

Potrivit directorului ANRCETI, echipa de consultanţi responsabilă de executarea proiectului va sosi, în prima sa vizită la Chişinău, la începutul lunii octombrie. Echipa  a fost formată de compania de consultanţă Great Village International Consultants (GVIC) din Canada care a câştigat concursul internaţional organizat de BERD în scopul selectării executorului proiectului dat. GVIC va realiza proiectul împreună cu încă trei companii internaţionale: Incyte Consulting, Development Dynamics (DDL), McLean Foster&Co. şi cu compania moldovenească Levintsa&Associets.

Anterior, Agenţia, în numele Guvernului R. Moldova, a negociat cu Banca acordarea unui proiect de asistenţă tehnică. La solicitarea Guvernului, BERD a aprobat proiectul în octombrie 2008.

„Dezvoltarea şi reglementarea comunicaţiilor"este al doilea proiect de asistenţă tehnică de care beneficiază autoritatea de reglementare a comunicaţiilor electronice din R. Moldova. Primul proiect i-a fost oferit la etapa de constituire, în anii 2000 - 2002, de către Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

cuvinte-cheie: ANRCETI | telecomunicatii

Comentarii (5)

 

Related news

Sus