Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-04/demisia-lui-voronin-inseamna-sf-rshitul-epocii-postsovietice-in-istoria-moldovei-11777.html
Data: Sep 4, 2009 (23:09)

Demisia lui Voronin înseamnă sfârşitul epocii postsovietice în istoria Moldovei

Demisia lui Vladimir Voronin din postul de preşedinte al Moldovei reprezintă sfârşitul epocii guvernării comuniştilor şi a perioadei postsovietice din istoria Moldovei, a declarat fondatorul Institutului strategiei naţionale din Rusia Stanislav Belkovski.

În opinia lui, speranţele lui Voronin şi acoliţilor lui din partid de a reveni în curând la putere în rezultatul eşecului Alianţei pentru Integrare Europeană nu sunt întemeiate. „ Alianţa pentru Integrare Europeană simbolizează viitorul Moldovei, şi chiar dacă această alianţă, venind la putere va comite erori, este puţin probabil ca poporul Moldovei să prefere trecutul”, a declarat Belkovski.

Potrivit lui, părăsind puterea, Partidul Comuniştilor se va dezintegra foarte repede, deoarece printre membrii săi sunt mulţi conjuncturişti care au venit în partid doar pentru satisfacerea unor interese materiale, ,fiind alături de Voronin, care avea acces la resursele administrative.

Totodată, Belkosvki menţionează că însăşi faptul că Alianţa se numeşte pentru Integrare Europeană vorbeşte despre inevitabilitatea unirii Moldovei cu România, deoarece calea Moldovei spre Europa trece doar prin România. Belkovscki susţine că singură Moldova nu va putea deveni membră a UE, fapt ce deschide noi posibilităţi pentru recunoasterea independenţei Transnistriei, deoarece în cazul în care România şi Moldova se vot reuni, atunci, Transnistria va obţine independenţa, care va fi recunoscută de majoritatea ţărilor din lume.

În opinia lui Stanislav Belkovski, discuţiile moldo-ruse în problema transnistreană vor deveni mult mai dure. „Pe timpul lui Voronin Rusia era gata să cedeze Transnistria, însă acest lucru a fost împiedicat de lipsa de consecutivitate a preşedintelui moldovean, care se temea să accepte anumite condiţii din partea rusă, se consulta permanent cu Washingtonul şi Bruxellesul şi în final a nu a fost pregîtit să primescă cadoul rusesc”, a spus politologul rus.
 
În cazul în care Alianţa pentru Integrare Europeană va lua cursul spre Occident, fără oscilaţii, Rusia îşi va amplifica susţinerea pentru Transnistria.

„La fel cum s-a întâmplat cu Abgazia şi Osetia de Sud după venirea la putere a lui Mihai Saakaşvili. De aceea, consider că formal, retorica autorităţilor molovene faţă de Rusia nu se va schimba mult, însă orientarea vădită a noii puteri spre Occident va da o şansă suplimentară Transnistriei”, a mai spus Stanislav Belkovski.