Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.09.2009

Deputaţii din majoritatea parlamentară se vor întruni în şedinţă la 10 septembrie

Liderii celor patru partide care au format majoritaatea parlamentară au declarat că următoarea şedinţă a Parlamentului va avea loc pe 10 septembrie, adică după ce Curtea Constituţională ca examina sesizarea deputaţilor comunişti.

Deputaţii PCRM au contestat la 1 septembrie legalitatea desfăşurării şedinţei Parlamentului din 28 august, continnuată în lipsa deputaţilor PCRM. De asemenea, comuniştii au contestat constituirea comisiei pentru alegerea preşedintelui Parlamentului şi alegerea lui Mihai Ghimpu în calitate de preşedinte al Parlamentului.

Liderii Alianţei au declarat că în cazul în care CC va da câştig de cauză PCRM, ei îl vor vota joi,  încă o dată pe Mihai Ghimpu în funcţia de speaker al Legislativului.
 
Curtea Constitutională a Moldovei este formată din şase judecători, numiţi de către ramurile puterii din stat pentru un mandat de şase ani, cu dreptul de a pretinde la încă un mandat. Doi judecători sut numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. În cadrul adoptării deciziilor, fiecare judecător dispune de un vot, iar preşedintele CC – de două voturi.

Preşedintele Curţii şi judecătorul care îl înlocuieşte se aleg pentru un termen de 3 ani de judecătorii Curţii, având dreptul de a fi realeşi încă pentru 3 ani.

În prezent preşedintele Curţii Constituţionale este Dumitru Pulbere, care recent a fost decorat de către Vladimir Voronin cu Ordinul Republicii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus