Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-03/chishinaul-se-pregateshte-de-vizita-in-viitorul-apropiat-a-reprezentantzilor-mediatorilor-shi-observ-11746.html
Data: Sep 3, 2009 (22:40)

Chişinăul se pregăteşte de vizita în viitorul apropiat a reprezentanţilor mediatorilor şi observatorilor în conflictul transnistrean

La Chişinău se aştaptă în tmpul apropiat vizitta reprezentanţilor mediatorilor şi observatorilor în conflictul transnistrean în conformitate cu înţelegerile preliminare. Acest fapt a fost menţionat joi, 3 septembrie, în cadrul întrevederii ministrului interimar al reintegrării al Moldovei Vasile Şova cu şeful Misiunii OSCE în Moldova Philip Remler.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Reintegrării, în timpul viitoarelor consultări va fi examinată posibilitatea reluării cît mai grabnice a negocierilor în formatul "5+2" (Moldova şi Transnistria în calitate de părţi ale reglementării, trei mediatori - Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi doi observatori - UE şi SUA) pentru examinarea chestiunilor ce vizează elaborarea statutului juridic special al Transnistriei cu respectarea suveranităţii şi integrătăţii teritoriale a Moldovei.

Se prevede, de asemenea, examinarea perspectivele promovării măsurilor de consolidare a încrederii şi securităţii între ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul întrevederii lui Şova şi Remler s-a menţionat că factori favorabili în procesul reglementării transnistrene sînt formarea cît mai urgentă a organelor puterii de stat după alegerile parlamentare din Moldova, precum şi menţinerea stabilităţii în Zona de securitate.