Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-02/marian-lupu-nu-vad-riscuri-pentru-existentza-dualitatzii-puterii-11731.html
Data: Sep 2, 2009 (23:18)

Marian Lupu: Nu văd riscuri pentru existenţa dualităţii puterii

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova Marian Lupu a declarat miercuri pentru publicaţia rusă Gazeta că riscul dualităţii puterii în Parlament nu există, iar cel al dualităţii puterii prezidenţiale este minim.

""Nu pot fi excluse anumite elemente ale situaţiei de dualitate a puterii. Însă, cred că noi nu riscăm să ne aprofundăm într-o asemenea situaţie din doua motive: preşedintele parlamentului a fost ales. Reprezentanţii comuniştilor la 1 septembrie au contestat această decizie la Curtea Constituţională. Ţinând cont de faptul că absolut toate forţele politice vorbesc să legea e mai presus de orice, decizia CC va face lumină în această situaţie", a spus Lupu.

Dacă CC va lăsa în vigoare decizia parlamentului, atunci în acest sens la nivelul parlamentului nu va exista dualitate. Dimpotrivă, dacă din anumite cauze, această decizia va fi declarată neconstituţională, atunci vor fi desfăşurate noi alegeri ale speakerului parlamentului.

Totodată, Lupu a spus că fiecare partid pune accent pe anumite lucruri: unii acordă o mai mare importanţă legii organice privind Regulamentul parlamentului, aţii – unor norme generale constituţionale. „Posibil există norme, care se „bat cap în cap”, pentru aceasta şi există CC, pentru a clarifica situaţia”, a spus Marian Lupu.

Deputatul PD nu a exclus însă posibilitatea dualităţii puterii prezidenţiale, în cazul în care nu va fi ales preşedintele ţării.

„În opinia mea, de alegeri noi nu are nevoie nimeni, în primul rând cetăţenii, oamenilor, poporului ţării, ţinând cont de situaţia financiar-economică dură, care ameninţă să degenereze într-un colaps şi catastrofă, în condiţile instabilităţii politice. Adică, există anumite riscuri, însă acestea nu trebuie demonizate, nu trebuie de afirmat că anume aşa va avea loc, că va aduce la o destabilizare a situaţiei. Pentru aceasta şi există responsabilitatea actorilor politici, a partidelor, a liderilor acestora, să se gândească la ţară, în primul rând, şi să lase pe planul doi şi trei importanţa inteselor înguste de partid şi ale celor personale”, a mai spus Lupu.