Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.09.2009

Guvernul în exerciţiu a explicat de ce Greceanîi nu a venit în Parlament

Guvernul în exerciţiu a venit cu explicaţii de ce premierul Zinaida Greceanăi nu a venit miercuri în Parlament să prezinte situaţia social-economică din ţară. Astfel, într-o declaraţie de presă a executvului se menţionează că iniţierea audierilor a fost făcută cu încălcarea cadrului legal, iar pe de altă parte, se arată că actualul cabinet de miniştri nu este responsabil politic faţă de parlamentul nou ales.

Executivul în exerciţiu menţionează că audierile în domeniile de interes public major se iniţiază de Parlament la propunerea Biroului permanent, a comisiilor permanente sau a fracţiunilor parlamentare - organe de lucru ce nu au fost constituite încă. De asemenea, Guvernul notează că, potrivit prevederilor legale, Guvernul a aprobat, în şedinţa ordinară din 26 august curent, hotărârea privind demisia sa, prezentând cererea respectivă pentru a fi acceptată de Parlamentul nou-ales. În cadrul aceleiaşi şedinţe publice a fost prezentată o informaţie amplă privind evoluţia social-economică a Republicii Moldova în anul curent. La momentul actual, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern. „În această situaţie provoacă nedumerire iniţierea de către Parlament a audierii Guvernului care a fost învestit prin votul de încredere al Legislativului precedent şi care şi-a prezentat demisia", se mai arată în declaraţia executivului în exerciţiu.

Vedeţi textul integral al declaraţiei Guvernului în exerciţiu: 

"Guvernul în exerciţiu ţine să facă următoarele menţiuni cu privire la iniţierea de către Parlament a audierii Executivului asupra situaţiei social-economice din ţară.

Odată cu validarea alegerilor parlamentare din 29 iulie, mandatul actualului Guvern a încetat (art.103 alin.(1) din Constituţie).

Astfel, potrivit prevederilor legale, Guvernul (care a fost format în baza votului de încredere acordat de către Parlamentul precedent) a aprobat, în şedinţa ordinară din 26 august curent, hotărîrea privind demisia sa, prezentînd cererea respectivă pentru a fi acceptată de Parlamentul nou-ales.

În cadrul aceleiaşi şedinţe publice a fost prezentată o informaţie amplă privind evoluţia social-economică a Republicii Moldova în anul curent.

La momentul actual, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.

În această situaţie provoacă nedumerire iniţierea de către Parlament a audierii Guvernului care a fost învestit prin votul de încredere al Legislativului precedent şi care şi-a prezentat demisia.

În plus, chiar şi în situaţia Executivului responsabil politic în faţa Parlamentului care i-a acordat votul de încredere, audierea în domeniile de interes public major se iniţiază de Parlament la propunerea Biroului permanent, a comisiilor permanente sau a fracţiunilor parlamentare, or, aceste organe de lucru ale autorităţii legislative se află încă în proces de constituire.

Mai mult decît atît, există unele cerinţe procedurale elementare care au fost ignorate. Astfel, potrivit art. 126 alin.(3) din Regulamentul Parlamentului, în cazul în care autoritatea legislativă iniţiază audieri parlamentare, Guvernul urmează a fi informat despre „data şi procedura de desfăşurare a audierii", or, în adresa Guvernului nu a parvenit nici o informaţie oficială în acest sens.

În aceste condiţii, Guvernul consideră că iniţierea de către Parlament a audierii Guvernului la data de 2 septembrie curent, cu depăşirea cadrului legal în vigoare, a avut doar scopul de a prezenta Guvernul într-o lumină defavorabilă şi de a redirecţiona atenţia opiniei publice de la problemele curente care urmează a fi soluţionate de către autoritatea legislativă, în special ce ţin de formarea organelor de lucru ale Parlamentului şi a celor mai importante autorităţi publice ale statului."

 

cuvinte-cheie: guvern | Greceanii

Comentarii (0)

 

Related news

Sus