Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-02/e-oficial-voronin-nu-mai-vrea-sa-exercite-interimatul-shefului-de-stat-11717.html
Data: Sep 2, 2009 (17:54)

E oficial: Voronin nu mai vrea să exercite interimatul şefului de stat

Serviciul de presă al PCRM a difuzat un comunicat, în care a inserat declaraţia lui Vladimir Voronin, făcută miercuri, 2 septembrie la finele şedinţei activului PCRM. „În calitatea mea de Preşedinte de partid, nu intenţionez, în acest moment critic pentru Patrie şi pentru partid, să rămîn într-o situaţie destul de incertă şi ambigue de Preşedinte în exerciţiu. Nu am nici temeiuri etice, nici temeiuri politice pentru a exercita formal această funcţie înaltă de stat", a declarat Voronin. 

Voronin a declarat că nu acceptă "în mod ferm, calea pe care vor să ne conducă ţara" şi vorbeşte despre o "linie a frontului", care se va afla în Parlament.    

"Astfel, trec în Parlament în calitate de deputat, pentru a fi împreună cu partidul, împreună cu fracţiunea. Voi fi cu Dumneavoastră pe prima linie a frontului. Aşa va fi şi cinstit, şi echitabil. Acest lucru îl solicită şi partidul nostru, care are nevoie, într-o măsură şi mai mare, de coeziune organizatorică şi politică. Doar aşa, cot la cot, vom mobiliza din nou întregul nostru potenţial de partid de peste 30 de mii de membri pentru a obţine o nouă victorie, pentru a întoarce Moldovei şi poporului ei demnitatea şi încrederea în ziua de mâine", a mai spus Voronin.

De facto, precum au menţionat mai mulţi jurişti, interimatul de şef de stat a lui Voronin a expirat din momentul alegerii noului preşedinte de Parlament.

Vedeţi mai jos textul inregral comunicatului difuzat de PCRM, după ce mai multe medii de informate ruse şi moldovene afirmase despre demisia lui Voronin : 

"Comunicat informativ cu privire la adunarea Activului republican al PCRM

Pe 2 septembrie, a avut loc adunarea Activului politic republican al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. La şedinţă au participat membrii Comitetului Central al PCRM, secretarii şi membrii birourilor tuturor comitetelor raionale de partid, secretarii organizaţiilor primare, deputaţii nou aleşi ai parlamentului, reprezentanţi din toate raioanele Republicii Moldova. În total mai mult de 900 de persoane.  

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a prezentat un raport referitor la acţiunile Partidului Comuniştilor întreprinse în situaţia politică actuală. Caracterizînd evenimentele ultimelor zile şi săptămîni, Vladimir Voronin a subliniat: „Ţara noastră şi partidul nostru din nou stau în faţa unor încercări extrem de dificile. Sînteţi cu toţii martorii acestor evenimente. Moldova revine în anii cumpliţi 90. În fiecare zi forţele reacţionare rup, metru cu metru, din  teritoriul stabilităţii şi renaşterii, pe care l-am edificat împreună în toţi aceşti opt ani".      

Vladimir Voronin a prezentat cîteva variante şi direcţii de activitate a Partidului Comuniştilor, subliniind, în mod deosebit, că principala sarcină a PCRM rămîne identificarea compromisului îndreptat spre crearea unei majorităţi parlamentare mai responsabile, care va întoarce Moldova pe calea dezvoltării ascendente, va permite consolidarea ţării şi a societăţii, va exclude posibilitatea unor noi alegeri parlamentare.       

Participanţii la activul republican al Partidului Comuniştilor au adoptat o rezoluţie în care se dă apreciere situaţiei politice extrem de dificile din ţară. În rezoluţia nominalizată, în particular, se arată că „Fiind creată contrar voinţei alegătorilor şi propriilor declaraţii de program, majoritatea din Parlamentul nou-ales reprezintă o forţă a reacţiunii politice extremiste, o tentativă de restaurare a puterilor unioniste din trecut şi a unui capitalism primitiv. O dovadă necondiţionată şi semnificativă în acest sens serveşte alegerea ilegală de către această majoritate în funcţia de preşedinte al Parlamentului a lui Mihai Ghimpu - politician ale cărui viziuni unioniste radicale sînt cunoscute întregei societăţi moldoveneşti. Fără îndoială, majoritatea liberală de dreapta creată în Parlament, în formatul ei actual, reprezintă o ameninţare evidentă la adresa viitorului statului moldovenesc, la adresa securităţii acestuia, dezvoltării sociale şi economice, integrării europene şi  posibilităţii restabilirii integrităţii teritoriale".       

În mod special, în declaraţie se accentuează faptul că Partidul Comuniştilor,   bazîndu-se pe Constituţie şi legile ţării, pe devotamentul său faţă de principiile consolidării întregii societăţi moldoveneşti, pe sarcina de a stabiliza rapid situaţia politică şi economică, va continua eforturile de creare a unei coaliţii anticriză de centru-stînga a partidelor politice. În opinia unanimă a tuturor comuniştilor, doar această cale va permite Republicii Moldova să evite noi alegeri anticipate, va crea condiţii pentru revenirea ţării pe făgaşul democraţiei, menţinerii independenţei şi suveranităţii ei.       

În rezoluţie se mai menţionează că în situaţia în care  vor fi epuizate toate posibilităţile de creare a unei majorităţi parlamentare responsabile şi patriotice, Partidul Comuniştilor consideră oportună trecerea în opoziţie categorică. 

În încheierea reuniunii generale a forumului Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, s-a adresat cu un mesaj către asistenţă: „În calitatea mea de Preşedinte de partid, nu intenţionez, în acest moment critic pentru Patrie şi pentru partid, să rămîn într-o situaţie destul de incertă şi ambigue de Preşedinte în exerciţiu. Nu am nici temeiuri etice, nici temeiuri politice pentru a exercita formal această funcţie înaltă de stat. Eu nu accept, în mod ferm, calea pe car vor să ne conducă ţara. Astfel, trec în Parlament în calitate de deputat, pentru a fi împreună cu partidul, împreună cu fracţiunea. Voi fi cu Dumneavoastră pe prima linie a frontului. Aşa va fi şi cinstit, şi echitabil. Acest lucru îl solicită  şi partidul nostru, care are nevoie, într-o măsură şi mai mare, de coeziune organizatorică şi politică. Doar aşa, cot la cot, vom mobiliza din nou întregul nostru potenţial de partid de peste 30 de mii de membri pentru a obţine o nouă victorie, pentru a întoarce Moldovei şi poporului ei demnitatea şi încrederea în ziua de mîine".

2 septembrie 2009"