Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-31/succesele-economice-ale-pcrm-demistificarea-mesajelor-11696.html
Data: Aug 31, 2009 (20:53)

Succesele economice ale PCRM: demistificarea mesajelor

Miercuri, 26 august 2009, Guvernul Republicii Moldova şi-a dat demisia. La şedinţa de totalizare a activităţii guvernului, domnul Igor Dodon, prim-viceprim-ministru şi ministru al economiei şi comerţului a prezentat un amplu raport asupra situaţiei social-economice în perioada 2001-2009. Invocând „moştenirea grea" pe care au primit-o comuniştii când au venit la putere în 2001, implicit raportul pretinde că viitoarea guvernare ar primi de la PCRM o „moştenire mai uşoară". Cât de îndreptăţite sunt aceste afirmaţii şi cât de obiectiv este raportul prezentat?

Sunt corecte datele statistice utilizate de prim-viceprim-ministru?


Informaţiile prezentate de domnul prim-viceprim-ministru se bazează pe cele publicate de-a lungul anilor de către Biroul Naţional de Statistică. În linii mari, nu punem la îndoială calitatea acestor date. Altceva este că domnul prim-viceprim-ministru le-a prezentat într-o manieră destul de tendenţioasă, iar mass-media controlată de PCRM de-a dreptul a jonglat cu datele.
  În particular, raportul prezentat abundă în indicatori economici calculaţi în valoare nominală, deşi orice economist ştie că trebuie să opereze exclusiv cu indicatori exprimaţi în valoare reală, pentru a elimina efectul inflaţiei. Evident, atunci când un ministru al economiei şi presa aservită partidului din care el face parte doreşte să impresioneze un public puţin avizat, accentul se pune pe indicatorii nominali. În particular, presa pro-comunistă a scris că în perioada de guvernare comunistă PIB-ul ţării a crescut de 4 ori. În realitate, PIB-ul ţării a crescut de numai 1,6 ori (domnul prim-viceprim-ministru a menţionat în treacăt această creştere, dar presa nu a reţinut-o). Recalculat în dolari SUA la paritatea puterii de cumpărare, PIB-ul pe cap de locuitor în ultimii opt ani de zile în general a crescut cu numai 28%.
  Cu alte cuvinte, raportul prezintă o „realitate statistică" care diferă esenţial de „realitatea economică". Este de datoria unei instituţii analitice independente să demistifice mesajele transmise publicului de Guvernul demisionat, pentru ca cetăţenii să aibă o înţelegere mai clară a fenomenului economic din Moldova de pe parcursul ultimilor ani.

Considerente generale: evoluţia economică a Moldovei văzută „ca-n palmă"


Vom începe cu „pozitivul". Datele statistice prezentate în raportul menţionat sunt greu de combătut. Ar fi incorect să afirmăm că în cei opt ani de zile cât PCRM s-a aflat la guvernare, situaţia economică a degradat, după cum afirmă fără drept de apel mulţi analişti economici şi politicieni din opoziţie. Au fost înregistrate şi multe tendinţe pozitive, printre acestea implicarea mai activă a Moldovei în comerţul regional cu mărfuri şi servicii, dezvoltarea sectorului bancar şi atragerea băncilor străine pe piaţa locală, creşterea treptată a veniturilor populaţiei şi moderarea presiunilor inflaţioniste. În ultimii câţiva ani putem vorbi şi despre atragerea unor fluxuri mai semnificative de investiţii străine directe. Adică, majoritatea indicatorilor macroeconomici într-adevăr s-au îmbunătăţit (aici rugăm insistent presa din tabăra PCRM să nu preia doar acest paragraf din comentariul nostru).
  Dar din cauza că comuniştii văd doar „copacii macroeconomici", ei nu pot să cuprindă întreaga „pădure economică". Şi mai rău, ei se fac a nu înţelege ce anume a alimentat creşterea „copacilor". În acest context, câteva aspecte generale trebuie menţionate pentru cititorii ne-economişti:

Moştenirea lăsată următorului guvern


Cel mai regretabil este faptul că progresele modeste înregistrate în Moldova în 2001-2008, atât în sfera politicilor, cât şi în cel al economiei reale, au fost atinse într-un context economic foarte favorabil la scară regională şi internaţională. Contextul extern este acum cu totul altul. După ce a început criza financiară internaţională, putem spune cu certitudine că au trecut vremurile când investitorii străini se uitau la Moldova ca la o destinaţie interesantă pentru relocarea investiţiilor în contextul procesului de extindere europeană; când moldovenii care nu aveau de lucru în ţară puteau găsi relativ uşor o ocupaţie emigrând în Rusia sau UE; când banii trimişi de emigranţi nu doar că au scos familiile acestora din sărăcie, dar au susţinut şi bugetul public; când creşterea cererii regionale a permis companiilor moldoveneşti să exporte relativ uşor bunuri şi servicii. De acum înainte, reformele vor trebui implementate în condiţii mult mai vitrege. Dar, în acelaşi timp, cu atât mai importante devin aceste reforme.
  Care ar fi priorităţile pentru următorul Guvern? Nu vom inventa bicicleta, priorităţile reale sunt bine cunoscute, fiind menţionate şi de noi în mai multe publicaţii recente. Este necesar de recurs la măsuri urgente pentru restabilirea creşterii şi încrederii economice, stimularea consumului şi ofertei interne. În continuare sunt propuse cele mai importante măsuri de reglementare pentru ameliorarea efectelor crizei internaţionale. Unele dintre ele sunt radicale, dar şi amploarea crizei economice interne este mare.

Şi ultima chestiune importantă pe care ţinem să o subliniem. Următorul Guvern trebuie să-şi revizuiască în mod fundamental relaţiile sale cu companiile private. Un Guvern care doreşte binele ţării pe care o guvernează trebuie să renunţe la sistemul de racket de stat. La capitolul „punerea în funcţiune a obiectelor social-culturale în anii 2001-2008" raportul domnului prim-viceprim-ministru menţionează că au fost reparate 730 de biserici (şi numai 364 km de drumuri). Dar nicăieri în raport nu este menţionat că lăcaşele sfinte au fost în cea mai mare parte finanţate anume prin intermediul sistemului de racket guvernamental. Zecile, sau poate că sutele de milioane de lei necesare pentru aceste reparaţii nu au fost scoase din casieria PCRM, ci au fost estorcate de la companiile private sau publice din Moldova. Este greu de crezut că o asemenea ispravă îi va ajuta pe comunişti să se spele de păcatele lor istorice în faţa lui Dumnezeu. (Centrul Analitic Independent "Expert-Grup")

Comentariul integral cititi aici