Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.08.2009

Marian Jean Marinescu: Voronin nu va mai conta foarte mult timp în politica din Republica Moldova

Marian Jean Marinescu: Voronin nu va mai conta foarte mult timp în politica din Republica Moldova

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, nu va mai conta foarte mult timp în viaţa politică de la Chişinău, a afirmat astăzi, într-o conferinţă de presă, europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Marian Jean Marinescu a mai precizat că Vladimir Voronin a fost ofensat de faptul că europarlamentarul român a condus delegaţia care a supravegheat alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii iulie din Republica Moldova.

„Reacţiile lui Voronin cred că sunt destul de surprinzătoare, cel mai puţin lucru. Chiar şi faptul că eu am condus delegaţia Parlamentului European pentru Voronin a fost o ofensă a Uniunii Europene la adresa Republicii Moldova, că un român conduce această delegaţie, deci eu nu mă mir de astfel de reacţii, nu cred că Voronin va mai conta foarte mult timp în politica din Republica Moldova. Este o părere personală. Cred că mai are acum o perioadă foart scurtă după care lucrurile, sunt convins, se vor schimba, în primul rând în ceea ce îl priveşte pe el şi după aceea cu restul”, a declarat Marian Jean Marinescu, făcând referire la declaraţiile făcute de Vladimir Voronin la adresa liderului opoziţiei din Republica Moldova, relatează NewsIn.

Marian Jean Marinescu susţine că preşedintele Parlamentului Republicii Moldova va fi şi preşedintele moldovenilor, urmând ca în 2010 să fie din nou alegeri parlamentare. „Eu cred că, este o părere personală, din ceea ce am văzut eu acolo, Guvernul va fi învestit şi va avea componenţa din cele patru partide şi apoi, dacă nu se vor asigura cele 61 de voturi pentru alegerea preşedintelui, se va merge pe varianta pe care au utilizat-o până acuma, pentru că ştiţi că este un fel de vid de legislaţie, nu există în Constituţie prevăzut foarte clar ce se întâmplăîn astfel de situaţii şi, probabil, preşedintele Parlamentului va ţine locul şi preşedintelui şi noile alegeri se vor face în 2010 pentru că nu se poate dizolva Parlamentul de două ori în acelaşi an. Şi cred că atunci rezultatul va fi şi mai mult în favoarea opoziţiei. De fapt, chiar şi înainte de alegeri cu două-trei zile au fost comentarii ale unor analişti, chiar şi vestici, analişti politici, care spuneau că e posibil ca Partidul Comunist din Republica Moldova să câştige mai mult decât a avut în alegerile din aprilie. S-a constatat că nu prea ştiau despre ce este vorba în viaţa politică din Moldova, rezultatul a fost cu totul altul”, a mai precizat Marian Jean Marinescu.

Europarlamentarul român a mai precizat că, după vizita delegaţiei Parlamentului European în Republica Moldova, a fost întocmit un raport cu evenimentele şi modul în care s-au desfăşurat alegerile parlamentare în această ţară. „La sfârşitul lunii iulie am condus delegaţia Parlamentului European de monitorizare de observare a alegerilor din Republica Moldova. A fost o delegaţie foarte interesantă, o perioadă foarte interesantă de patru zile cu tot felul de situaţii, cred că s-a întocmit un raport foarte obiectiv referitor la cum a fost campania în primul rând pentru alegeri şi cum s-au desfăşurat alegerile în ziua votului, rezultatul îl ştiţi, urmarea a fost acum două zile, noul preşedinte al parlamentului este Ghimpu de la Partidul Liberal Democrat şi să sperăm în continuare că vor dispărea comuniştii de la putere şi în celelalte structuri ale statului, din Guvern, să vedem ce se întâmplă şi cu alegerea preşedintelui”, a mai precizat Marian Jean Marinescu.

Sursa: Adevărul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus