Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.08.2009

Iulian Chifu: Plângerea pe care comuniştii o vor face la CC, pe termen mediu. nu are nicio relevanţă

Plângerea pe care comuniştii o vor face la Curtea Constituiţională, pe termen mediu, nu are nicio relevanţă, este doar o prevedre a Regulamentului care spune că până la votarea conducerii parlamentului cu majoritatea simplă de voturi, ceea ce s-a şi întâmplat, ar trebui să fie constituite fracţiunile, respectiv, grupurile parlamentare, a declarat sâmbătă în cadrul Telejurnalului la TVR
directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, analistul politic Iulian Chifu.

“Comuniştii au încercat să amâne, au 10 zile potrivit Regulamentului, să creeze această fracţiune, gestul însemna o întârziere a constituirii. Indiferent ce s-ar întâmpla, votul este tot acelaşi important a fost semnalul dat de către partidele de opoziţie care au arătat că acele zvonuri privind unele divergenţe şi poziţii diferite nu au fost confirmate, ele au ajuns la un comun acord şi au reuşit să susţină o singură persoană care dobândeşte majoritatea simplă de voturi, deci este preşedintele Parlamentului, fie acum, imediat, fie în viitorul foarte apropiat”, a spus Iulian Chifu.  

Referindu-se la alegerea preşedintelui Republicii Moldova, Ilian Chifu a spus că aceasta este o chestiune la nivel tehnic destul de dificilă, comuniştii deţinând o majoritate blocantă. “Însă indiferent de ce se întâmplă, mesajul esenţial este că există o majoritate parlamentară, parlamentul poate să schimbe foarte multe lucrui, poate să producă pe care nu le-a produs în lutimii 10 ani. Este extrem de important ca în foarte scurt timp săs se producă schimbări în domenii pe care Parlamentul de controlează. E vorba de audiovisual, e vorba de democratizare, deshiderea pieţei, e vorba de reforme rapide ce se pot adopta foarte repede, până să înceapă jocurile”, a spus Chifu.

La rândul său, preşedintele Preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul României Titus Corlăţan a menţionat că în prezent  comuniştii nu mau sunt un bloc monolit şi există diferite curente în acest partid. “Există un curent important care spune că pentru ei ar fi mai bines să treacă în opoziţie”, a spus Corlăţean.

"Odată ales un preşedinte al parlamentului de o majoritate, este clar, este evident, că presiunea se mută pe umerii comuniştilor. Îşi vor asuma responsabilitatea gravă de a  bloca funcţionarea statului, alegerea preşedintelui care beneficiază de o majoritate care are voturile necesare pentru a alege un govern, la propunere preşedintelui bineînţeles? Comuniştii riscă consecinţe grave pe termen mediu şi lung dacă îşi asumă  această responsabilitate de a bloca dezvoltările politice şi democratice din RM. Alegerile anticipate urmând să aibă loc peste câteva luni, odată având această AIE, pârghiile de putere în parlament. Lucrurile s-au schimbat şi în câteva luni comuniştii ar putea să piardă mult mai mult decât au în clipa de faţă”, a opinat Corlăţean.

cuvinte-cheie: PCRM | fractiune parlamentare | constitutionala

Comentarii (0)

 

Related news

Sus