Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.08.2009

Victor Popa: PCRM va depune contestaţia la CC, unde şeful statului i-a dat Ordinul Republicii preşedintelui CC

PCRM va depune contestaţia privind alegerea preşedintelui Parlamentului la Curtea Constituţională, unde şeful statului i-a dat Ordinul Republicii preşedintelui CC, şi e posibil să câştige, a declarat pentru PRO TV  Victor Popa, doctor habilitat în drept constituţional.

Victor Popa a declarat că, dimpotrivă, PCRM a încălcat legea din start. Deputatul comunist Ivan Calin nu a avut dreptul să desfăşoare şedinţa. “El, ca decan de vârstă are funcţia doar să deschidă şedinţa şi atât. Mai departe parlamentul îşi constituei organele şi continuă activitatea”, a spsu Popa.

Potrivit lui Victor Popa, motivul invocat de comunişti, că ar avea nevoie de 10 zile pentru a institui fracţiunea, este o interpretare greşită a Constituţiei. Legea spune că această perioadă este necesară acelor partide care au mai puţin de 5 mandate şi urmează să decidă dacă se afiliază cu alte formaţiuni sau deputaţii merg ca şi independenţi. După zece zile, fracţiuni nu se mai instituie. „Fracţiunile parlamentare sunt constituite, de fapt imediat după declararea rezultatelor alegerilor. Atunci fracţiunile sunt de facto, iar acum  trebuie să fie de jure”, a precizat expertul.

Potrivit lui, ar fi fost cu totul altă situaţie în cazul în care parlamentul şi-ar fi înrerupt legal activitatea. „Însă, au părrăsi sesiunea un grup masiv, dar cei care au rămas sunt suficienţi pentru ca parlamentul să adopte hotărâri”, a mai spus Popa.

cuvinte-cheie: Constitutie | constitutional

Comentarii (0)

 

Related news

Sus