Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-29/jurishtii-independentzi-sustzin-ca-pcrm-nu-are-temei-pentru-a-se-adresa-la-curtea-constitutzionala-11670.html
Data: Aug 29, 2009 (00:47)

Juriştii independenţi susţin că PCRM nu are temei pentru a se adresa la Curtea Constituţională

Constituirea Parlamentului este un moment organizatoric, ţine de politica internă a Parlamentului şi nu ar trebui examinată la Curtea Constituţională, a declarat pentru Europa Liberă expertul in drept de la Liga pentru apararea drepturilor omului Ion Creangă, fost şef al direcţiei juridice a parlamentului.

„Orice deputat are dreptul să conteste actele Parlamentului în Curtea Constituţională, dar Curtea Constituţională examinează doar actele cu caracter normativ. În cazul dat, ceea ce ţine de constituire, este un moment organizatoric şi o politică internă a Parlamentului, care în viziunea mea nu ar trebui să fie examinată de Curtea Constituţională, ar trebui să fie respinsă”, a spus Creangă.

Potrivit expertului, nu au existat precedente în în celelalte Parlamente, unde numirile în funcţiile din cadrul Parlamentului nu sunt supuse controlului constituţionalităţii. “Prin urmare, cred eu că nu este nicio şansă şi ar trebui să se conformeze situaţiei, să-şi formeze fracţinea şi să participe la viaţa parlamentară”, a declarat expertul. În opinia lui, nu există nicio vulnerabilitate pentru majoritatea parlamentară constituită, deoarece ea deţine 53 de mandate, cvorumul este 52 şi poate hotărî orice problemă pusă în ordinea de zi.

La rândul său, expertul in drept profesorul universitar Alexandru Arseni a explicat de ce legiuitorul a alocat tocmai 10 zile pentru constituirea fractiunilor parlamentare în felul următor: „Regulamentul actual al Parlamentului Republicii Moldova a fost conceput la capitolul acesta în situaţia când alegerile aveau loc pe circumscripţii uninominale, adică 101 circumscripţii. De aceea, în termen de 10 zile, se constituie fracţiunile. Însă alegerile parlamentare au loc pe o singură circumscripţie. Adică întreg teritoriul Republicii Moldova este o singură circumscripţie electorală. În consecinţă, fracţiunile sunt cunoscute chiar în ziua în care rezultatele alegerilor sunt anunţate chiar în prealabil, darmite atunci când sunt anunţate cele definitive. De aceea avem deja 5 fracţiuni. Prin urmare, termenul acesta de 10 zile nu este rezonabil şi este necesar ca parlamentul să se constituie în aceeaşi zi.”