Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.08.2009

Vladimir Ţurcan propune varianta zero: alegerea preşedintelui Parlamentului din nou, pe 4 septembrie

Deputatul PCRM Vladimir Ţurcan a declarat, vineri, în cadrul emisiunii "În PROfunzime" la PRO TV că alegerea preşedintelui Parlamentului de către cei 53 de deputaţi în cadrul primei şedinţe a Parlamentului nu este ilegală, deoarece „a fost încălcat dreptul PCRM de a constitui fracţiunea parlamentară”. Potrivit lui Ţurcan, deputaţii trebuiau să se conformeze anunţului făcut de decanul de vârstă Ivan Calin privind anunţarea unei pauze până pe 4 septembrie.

Ţurcan a declarat că PCRM va depune marţi, 1 septembrie, o contestaţie la Curtea Constituţională. Rugat de preşedintele PDLM Vlad Filat să menţioneze subiectul contestaţiei, Vladimir Ţurcan nu a putut să ofere un răspuns clar, declarând că totul se va afla marţi.

Deputatul comunist a reiterat de nenumărate ori că PCRM este gata să poarte un dialog, dar numai cu diecare partid în parte. În replică, liderii din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană au declarat că dialogul poate fi purtat doar cu Alianţa.  

În cadrul emisiunii, la care au participat şi liderii celor patru partide care au format majoritatea parlamentară, Vladimir Ţurcan a propus revenirea la poziţia iniţială, adică varianta zero, şi a insistat asupra faptului că alegerile preşedintelui Parlamentului trebuie repetate pe 4 septembrie, pentru a fi considerate legale.

În replică, preşedintele PL Mihai Ghimpu a declarat că cele patru formaţiuni ale Alianţei pentru Integrare Europeană au constituit o majoritate parlamentară, au ales preşedintele Parlamentului, deci au depăşit varianta zero, iar PCRM trebuie să se conformeze cu situaţia dată. Referindu-se la anunţarea pauzei până la 4 septembrie, Mihai Ghimpu a spus că Ivan Calin nu a avut nici un drept să ia decizii în plenul Parlamentului, acesta având funcţia doar de a începe şedinţa. Liderul PL i-a atenţionat pe deputaţii comunişti că ei nu pot dicta unei majorităţi parlamentare şi lua decizii fără a fi puse la vot.   

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a menţionat că preşedintele Parlamentului a fost ales în mod legal şi că toate acţiunile majorităţii parlamentare din cadrul şedinţei au fost perfect legale. Filat a menţionat că PCRM a fixat intenţionat data primei şedinţe a noului legislativ în ultima zi, prevăzută de Constituţie pentru aceasta. El i-a acuzat pe deputaţii comunişti de tergiversarea intenţionată a procesului de constituire a organelor de stat.

Liderul PD Marian Lupu a declarat că în cazul în care PCRM acţionează de pe poziţii de forţă şi superioritate, nu poate avea loc un dialog. El a propus ca în cadrul dialogului, care trebuie să aibă loc între Alianţă şi PCRM, părţile să se ghideze de interesul naţional, şi nu de propriile interese. Potrivit lui, în prezent s-a creat o situaţie similară celei din 2005, când a fost ales preşedintele ţării cu votul deputaţilor PCRM şi a unor membri ai opoziţiei, care nu au solicitat partajarea funcţiilor, ci au solicitat asigurarea îndeplinirii unor condiţii care reieşeau din interesele statului atât pe plan intern cât şi pe cel extern. El i-a chemat pe deputaţii comunişti la dialog, luând ca bază experienţa din 2005.

Liderul AMN Serafim Urechean şi-a exprimat convingerea că în rândurile PCRM se vor găsi totuşi, deputaţi, care vor vota conştient pentru noul şef al statului, propus de AIE. Potrivit lui, în cadrul PCRM sunt suficienţi membri care nu sunt de acord cu comportamentul liderului acestuia Vladimir Voronin. În replică, Vladimir Ţurcan a respins categoric această afirmaţie, menţionând că toate deciziile în cadrul PCRM se iau în comun.

cuvinte-cheie: PROfunzime | PRO TV

Comentarii (0)

 

Related news

Sus