Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-28/este-devreme-sa-vorbim-de-anticipate-11661.html
Data: Aug 28, 2009 (19:36)

Este devreme să vorbim de anticipate ?

Editorialistul Petru Bogatu a declarat pentru Imedia că  „încă e prea devreme să vorbim despre alegeri anticipate”, menţionând că rămâne de văzut dacă Comuniştii vor rezista tentaţiei Lupu.

„Ştim deja că pentru funcţia de Preşedinte al Republicii ar putea fi înaintat liderul PD, Marian Lupu. Rămâne de văzut dacă comuniştii vor rezista în faţa tentaţiei Lupu", a spus Bogatu.

„Nu sunt deloc sigur că PCRM va rămâne la fel de strâns unit şi de acum încolo în condiţiile în care Vladimir Voronin, practic, pierde puterea, iar Marian Lupu, fostul lui coechipier şi numărul doi de altădată pe lista PCRM, din contra, este pe val. În aceste condiţii, nimeni nu poate pune mâna în foc că PCRM va rămâne acelaşi monolit de nezdruncinat de până acum”, a afirmat Petru Bogatu.

Totodată, Bogatu a spus că PCRM va contesta legalitatea şedinţei de vineri, „pentru că oricine a urmărit această şedinţă a tras concluzia că PCRM şi-a propus din capul locului să boicoteze lucrările Parlamentului în cazul în care Alianţa pentru Integrare Europeană va insista să continue lucrările”.

De aceeaşi părere este şi analistul Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” care a declarat pentru Imedia că „prima reacţie a Partidului Comuniştilor va fi să minimalizeze evenimentul ori să-l conteste, invocând anumite prevederi ale regulamentului Parlamentului”.

„Cred însă că aceste tentative nu au nici o şansă, întrucât Parlamentul a fost constituit legal, conform tuturor procedurilor, mandatele au fost validate de Curtea Constituţională, iar preşedintele acesteia, Dumitru Pulbere, a declarat public, în plenul Legislativului, despre constituirea lui legală. După aceasta, funcţionarea internă a Parlamentului ţine exclusiv de deputaţi care au mandate depline şi pot lua orice decizie, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Deci, cred că constituirea legală a Parlamentuluii şi alegerea, chiar din prima şedinţă, a preşedintelui Legislativului este o veste de bun augur care deblochează situaţia din interiorul Parlamentului şi care deschide oportunităţi pentru a urma logica accederii la guvernare a noii majorităţi”, a menţionat Igor Munteanu.

La rândul său, analistul Oleg Cristal de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT  a admis că există două căi posibile în care se vor derula evenimentele. Prima variantă este ca PCRM să nu dea cele opt voturi necesare pentru alegerea şefului statului, provocând în felul acesta alegeri anticipate. „După afirmaţiile dure ale liderului comunist la adresa liderului PLDM, făcute chiar în cadrul şedinţei plenare, e puţin probabil ca Vladimir Voronin să-şi schimbe atitudinea în privinţa nesusţinerii candidaturii AIE la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova”, a menţionat Cristal.

Cea de-a doua variantă este că în PCRM se vor găsi, totuşi, un număr suficient de deputaţi care vor vota candidatura propusă de AIE. „Acest scenariu poate deveni realitate, pornind de la disensiunile care devin tot mai vizibile în sânul PCRM. Chiar dacă fruntaşii acestui partid încearcă să spună că la ei totul este bine şi că decizia de participare sau neparticipare la alegerea şefului statului va fi una colectivă, mai multe declaraţii, dar şi comportamentul unor persoane influente din partid, vorbesc despre contrariu. Nu este exclus că un grup destul de influent din PCRM nu mai este mulţumit de comportamentul autoritar al liderului, de gafele care s-au comis în ultima jumătate de an şi care au pus formaţiunea pe un trend negativ destul de puternic, şi vor lua decizia să voteze pentru candidatul AIE la funcţia de şef al statului, evitând în felul acesta nu doar alegerile anticipate, ci şi posibila prăbuşire a formaţiunii”, constată Oleg Cristal.