Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.08.2009

Corlăţean face apel la comuniştii din R. Moldova să-l voteze pe Marian Lupu ca şef al statului

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, social-democratul Titus Corlăţean, a făcut vineri un apel către Partidul Comuniştilor din Republica Moldova pentru ca parlamentarii acestei formaţiuni să nu boicoteze alegerea şefului statului şi, mai mult, să-i acorde votul lui Marian Lupu, transmite NewsIn.

Corlăţean a salutat alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, despre care a spus că reprezintă "o victorie a forţelor democratice".

"Prin votul Alianţei pentru Integrare Europeană, constituită din patru partide parlamentare, s-a confirmat existenţa unei majorităţi în Parlamentul de la Chişinău, capabilă să susţină o guvernare proeuropeană", a declarat Corlăţean.

Senatorul PSD a făcut un apel la parlamentarii comunişti, care ar putea asigura cele opt voturi de care mai are nevoie Alianţa pentru Integrare Europeană pentru a-l alege în funcţia de şef al statului pe preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu. El ar urma să-l desemneze prim-ministru pe preşedintele Partidului Liberal -Democrat, Vlad Filat.

"După alegerea preşedintelui Parlamentului urmează săptămâna viitoare desemnarea şefului statului şi mai apoi a noului Guvern. Sperăm ca, în ceasul al doisprezecelea, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova să înţeleagă sensul votului democratic dat de cetăţeni, acela al schimbării, sensul proeuropean de dezvoltare pentru acest stat, şi să participe şi să nu boicoteze – aşa cum s-a întâmplat astăzi (vineri - n.r.), printr-o comportare abuzivă, începând cu decanul de vârstă al Parlamentului –  şi să contribuie printr-o atitudine deschisă şi de înţelegere, în acelaşi timp, înţelegând să voteze candidatul la preşedinţia Republicii Moldova pe care Alianţa pentru Integrare Europeană îl propune", a mai declarat Corlăţean.

De asemenea, senatorul PSD a susţinut că obiectivul de integrare europeană al Republicii Moldova este "un obiectiv care trebuie susţinut rapid, concret şi fără a pierde timpul de către statele membre ale UE, în primul rând România", exemplificând prin susţinerea programelor şi fondurile europene pentru dezvoltare.

Liderii din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) au anunţat vineri, după încheierea şedinţei constitutive a Parlamentului, decizia coaliţiei de a-l propune pe preşedintele PD, Marian Lupu, pentru funcţia de şef de stat, iar pe preşedintele PLDM, Vlad Filat, ca premier.

Decizia despre ce fel de funcţie îi va reveni Alianţei Moldova Noastră, cel de-al patrulea partid al Alianţei, va fi făcută publică la următoarea şedinţă a Parlamentului, au anunţat liderii AIE.

Cei patru lideri ai AIE şi-a arătat convingerea că preşedintele ţării va fi ales, chiar în condiţiile în care majorităţii parlamentare democratice constituite din 53 de deputaţi îi lipsesc opt voturi pentru alegerea preşedintelui, voturi care ar putea veni doar din partea Partidului Comuniştilor.

"Am invitat acum câteva zile comuniştii la dialog şi invitaţia rămâne în vigoare", a declarat Marian Lupu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus