Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.08.2009

Alocutiunea presedintelui AMN, dl Serafim URECHEAN, la finalul sedintei de inaugurare a noului Parlament al Republicii Moldova

Ne aflam in anotimpul schimbarilor istorice pentru destinul Republicii Moldova. Inaugurarea noului Parlament are loc intre doua sarbatori nationale: 27 august – ziua independentei, si 31 august – cea in care am adoptat legislatia lingvistica. Insasi istoria ne obliga sa acceptam cursul ei si sa fim la inaltimea momentului.

Vreau si cred ca trebuie sa spun acest lucru – Alianta Moldova Noastra se mindreste cu faptul, ca a reusit sa apere sansa revenirii Republicii Moldova pe fagasul democratiei.

Noi am fost in ultimii 8 ani la nivel parlamentar Opozitia verticala, cea presata de masinaria represiva a Puterii.
Dar, am continuat sa construim bastioane ale culturii nationale in Chisinau.

Am aparat capitala de asediul lui Voronin in 2003.
Am readus increderea in sansa unei victorii democratice la alegerile parlamentare din 2005.
Le-am luat comunistilor puterea locala in 2007 tot prin unire de forte.

Si am rezistat in anul curent in cumplitele batalii politice, care au avut loc pina acum, pentru a form noua Putere democratica la nivel national!

Mesajul meu si al AMN catre partenerii cu care am format noua coalitie majoritara de guvernare este sa indreptatim speranta celor peste 800 de mii de cetateni, care ne-au votat!

De altfel, desi sunt foarte multe rezerve fata de modul in care fosta guvernare a organizat alegerile parlamentare anticipate, trebuie sa asiguram si pe cei peste 700 de mii de cetateni, care au votat minoritatea parlamentara ca vom respecta doleantele tuturor locuitorilor Moldovei, indiferent de optiunile politice. Intradevar, politica se face prin alegeri si prin aliante. Iar intr-o societate democratica minoritatea accepta suprematia majoritatii, iar majoritatea respecta drepturile minoritatii.

Stim cu totii – societatea traieste o tensiune si o asteptare a schimbarii atit de puternica, cum poate n-a cunoscut de 18 ani, de la proclamarea independentei. Cel mai puternic simt acest lucru cetatenii activi, tinerii, intelectualii si toti oamenii cu viziuni progresiste.

Taranii, muncitorii ramasi fara lucru, bugetarii, toata lumea necajita, spera ca va scapa de saracie si de nedreptati. De la prima si pina la ultima sedinta a acestui Legislativ suntem obligati, intii de toate, sa indeplinim vointa si asteptarile poporului!

De altfel, ignorarea vointei poporului a fost una dintre cele mai grave incalcari comise in ultimii 8 ani de conducerea tarii.

O alta caracteristica a regimului a fost minciuna - amplificarea la maxim a manipularii cetatenilor. Ea s-a manifestat barbar in spatiul autoidentificarii etnice, al limbii, al istoriei si al culturii noastre.
Comunistii au luat sub control atitea canale de informare, cite n-au detinut pina la ei toate guvernarile luate impreuna.

Populatia mai este inca dezinformata, dezorientata, lipsita de libertatea de a sti adevarul, de a se exprima, de a alege constient. Suprimarea libertatii a fost si unul dintre motivele care au dus la evenimentele din 6-7 aprilie.
Iar dictatura si utilizarea abuziva a organelor de forta s-a manifestat violent in perioada urmatoare.
Regimul a aratat lumii intregi adevarata sa fata – una inacceptabila in Europa.

Alianta Moldova Noastra va promova eliberarea constiintei umane din mrejele sistemului de propaganda neo-bolsevic, asa ca sa avem o vointa a poporului liber formata si exprimata! Iar sarcina guvernarii va fi sa respecte si sa execute aceasta vointa!

Cea mai actuala misiune a noii guvernari tine de o alta mostenire a guvernarii comuniste – saracia si declinul social-economic al Republicii Moldova. Ele s-au manifestat mai demult, dar au fost amplificate de criza globala si de refuzul Guvernului de a recunoaste impactul si a lua masuri.
Vom putea depasi aceste probleme numai cu o guvernare democratica si sincer pro-europeana. Democratia produce si plusvaloare economica. Iar o noua conducere va atrage un puternic sprijin financiar si investitii externe.

Situatia de azi a tarii, inclusiv blocajele politice, dar si multe altele, tin si de mostenirea politico-juridica a guvernarii anterioare.

Tendintele bune in constructia bazei juridice si organizatorice a statului au fost distruse. Iar unele reforme s-au facut de ochii lumii, mai mult in interesul clanurilor de la Putere. Recunosc acest lucru pina si multi reprezentanti ai „garzii vechi” din PCRM. Si il stiu cu atit ma ibine tinerii atrasi in acest partid prin promovarea in inalte functii de stat.

Tara are nevoie vitala de ajustarea legislatiei la standardele europene, de implementarea ei fidela, de stat de drept, restructurarea administratiei centrale si locale, garantarea drepturilor omului...

Ma adresez catre deputatii alesi pe listele PCRM – daca intr-adevar doriti stabilitate, consolidarea statalitati si bunastarea poporului, fiti de acord ca ati folosit toate sansele pina acum, efectuati transferul civilizat al Puterii si lasati noua majoritate democratica sa-si aplice solutiile pentru prezentul si viitorul Republicii Moldova!
Iar colegilor din Alianta pentru Integrarea Europeana le atrag atentia ca trebuie sa evitam practicile, care au compromis foste aliante democratice.

Sa luam deciziile impreuna, ghidati de interesul cetatenilor si al tarii, fara a ne impune reciproc pozitii separate si greu de conciliat.

Impreuna, noi avem mandatul de schimbare din partea alegatorilor si obiective clare – dezvoltarea tarii, guvernarea pentru oameni si integrarea in Uniunea Europeana!

Va multumesc si sa ne uram succes!

cuvinte-cheie: Urechean | AMN

Comentarii (0)

 

Related news

Sus