Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.08.2009

Petru Bogatu: Alianţa îl va propune pe Marian Lupu la funcţia de preşedinte al Parlamentului

Alianţa pentru Integrare Europeană îl va înanta la funcţia de preşedinte al Parlamentului pe Marian Lupu, care ulterior, dacă va obţine sprijinul comuniştilor, ar putea lupta şi pentru funcţia de şef al statului, susţine editorialisul Petru Bogatu. Potrivit lui, pentru funcţia de premier AIE va înainta o persoană care nu se identifică cu cele patru formaţiuni democratice, dar va fi percepută ca fiind reprezentativă pentru AIE.

"În ciuda tensiunilor din ultimele zile, generate şi de tentativele lui Voronin de-a sparge Alianţa pentru Integrarea Europeană, liderii celor patru partide democratice până la urmă s-au înţeles în ceea ce priveşte poziţia comună pe care trebuie s-o adopte la 28 august", scrie joi, 26 august editorialistul Petru Bogatu.

Potrivit lui Bogatu, liberal-democraţii, care au acumulat cele mai multe mandate dintre membrii Alianţei, au renunţat la drepturile lor la împărţirea funcţiilor, pentru a nu isca noi fricţiuni.

"Astfel, are câştig de cauză strategia, avansată de PD, PL şi AMN, la care s-a raliat şi PLDM. Potrivit acesteia, Marian Lupu ar urma să fie propus de AIE pentru postul de preşedinte al Parlamentului. În funcţie de modul în care va fi votat, ulterior se va lua o decizie asupra candidatului Alianţei pentru fotoliul de şef al statului. În cazul în care liderul Partidului Democrat va întruni nişte voturi ale deputaţilor comunişti, el ar putea să fie trimis în luptă şi pentru funcţia de preşedinte al republicii. Dacă nu va reuşi să atragă de partea sa o parte dintre legislatorii PCRM, AIE se va vedea silit, probabil, să caute o altă soluţie pentru a împiedica dizolvarea Parlamentului la începutul anului viitor", scrie Bogatu.

cuvinte-cheie: Lupu | Bogatu | Alianţa | AIE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus