Trimite e-mail | Printeaza
IT
26.08.2009

Numărul abonaţilor la internetul de mare viteză a crescut aproape de două ori

În primul semestru al anului curent, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aproape de două ori: de la 75 mii la 149, 9 mii, iar numărul clienţilor ce utilizează Internetul mobil oferit de operatorii 3G s-a ridicat la 57,3 mii, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) despre situaţia pe acest segment de piaţă.

În aceeaşi perioadă, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet prin dial - up (linie telefonică obişnuită) s-a micşorat cu 51,5% şi a ajuns la 26 mii. Trendul de creştere dinamică a bazei de abonaţi la serviciile în bandă largă pe fundalul reducerii numărului de abonaţi la reţeaua globală prin dial-up demonstrează că în ţara noastră tot mai mulţi utilizatori aleg Internet - ul de mare viteză.

În perioada de referinţă, numărul total al abonaţilor la serviciile de acces la Internet la puncte fixe s-a majorat, faţă de primul semestru al anului trecut, cu 38,5% şi a ajuns la 175,8 mii. Rata de penetrare a acestor servicii, raportată la o sută de locuitori a republicii, a crescut cu 32,9% şi a constituit 4,9%, iar cea a serviciilor de acces la Internet în bandă largă - cu 95,8 % şi a alcătuit 4,2%. Deşi ultimul indicator a înregistrat o creştere importantă, valoarea acestuia este nesemnificativă în comparaţie cu situaţia din ţările Uniunii Europene, unde rata medie de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă a depăşit 23%.

Specialiştii Agenţiei explică această stare de lucruri pin faptul că serviciile de acces la Internetul de mare viteză sunt dezvoltate, în temei, în municipiile Chişinău şi Bălţi. Astfel, la începutul anului 2009, la Chişinău şi Bălţi rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă a constituit 30,8% şi, respectiv, 10,6%, iar în majoritatea raioanelor această rată a oscilat între 2,2 şi 3,2%.

În primul semestru, cifra de afaceri pe piaţa serviciilor transport date şi acces la Internet a crescut, faţă de aceeaşi perioadă al anului trecut, cu 42,9% şi a însumat 214,5 mil. lei, iar vânzările serviciilor în bandă largă s-au majorat cu 80,3% şi au alcătuit 122,1 mil. lei. Cea mai semnificativă cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, - de 66,8% - este deţinută de SA „MOLDTELECOM". Companiile „Starnet" şi „Telemedia Group" deţin cote de 9,1% şi, respectiv, de 6,1%. Ceilalţi 43 de furnizori împart împreună 18,1% din această piaţă.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus