Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.08.2009

Guvernul Greceanîi şi-a dat demisia. Trăiască guvernul Greceanîi!

Guvernul Greceanîi şi-a dat demisia. Trăiască guvernul Greceanîi!

Înainte de a aproba cererea de demisei, Cabinetul de miniştri condus de premierul Zinaida Greceanăi şi-a făcut mai întâi toate „temele pentru acasă", aprobând mai multe decizii, printre care şi câteva remanieri de cadre.

Astfel, generalul de poliţie Valentin Mejinschi a fost numit în funcţia de ambasador al Moldovei în Polonia. De asemenea, Boris Golovin a fost numit în funcţia de director general al Agenţiei Medicamentului, fiind eliberat din funcţia de viceministru al Sănătăţii.

Totodată, Guvernul l-a confirmat în postul de director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină pe Mircea Buga, eliberându-l din funcţia de viceministru al Sănătăţii.

Gheorghe Rusu a fost eliberat din funcţia de director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină conform cererii depuse.

În cadrul şedinţei Guvernul a aprobat Regulamentul sanitary privind suplimentele alimentare, câteva decizii ce ţin de organizarea summitului consiliului şefilor de state ale CSI la 9 octombrie la Chişinău, decizia prividn iniţierea negocierilor asupra proiectului de acord de colaborare în domeniul tehnologiei informaţionale şi comunicaţiilor, alte decizii.

După examinarea a 15 chestiuni de pe ordinea de zi, Guvernul a făcut o pauză, timp în care a fost aşteptat preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin. Şeful statului a luat loc în fotoliul din stânga Zinaidei Greceanîi şi a ascultat cu atenţie raportul lui Igor Dodon privind evoluţia situaţiei economice în primele luni ale anului 2009 şi dinamica situaţiei în perioada 2001-2008.

Astfel, au fost comparaţi indicatorii macroeconomici obţinuţi în 2008 cu cei din 2001, când au venit la putere comuniştii. Potrivit raportului, PIB-ul a crescut de 4 ori, pensiile de 7 ori, minimul de existenţă de 3 ori, au fost construite sute de kilometri de gazoduct, reparate şcoli. Dodon a spus că în lutimii 8 ani nivelul de trai al populaţiei a crescut considerabil. "Rata extremă a sărăciei era în 2001 de 52,5%, iar acum este de 3,2%. Poate cineva nu crede, dar aceste cifre au fost calculate dupa metodologii internaţionale", a încercat să se justifice Dodon, care nu a menţionat însă câţi moldoveni au plecat în această perioadă peste hotare, în căutarea unui loc de muncă şi a unui nivel decent de viaţă.

Dodon a accentuat că în ultimele luni au fost înregistrate unele rezultate pozitive în economie, însă nu se poate spune că Moldova a depăşit criza. Porivit lui Dodon, pentru aceasta este nevoie de 3 paşi: aprobarea pachetului de modificări legislative (rectificarea bugetului şi altele), numirea noului Guvern şi stabilizarea situatiei politice, precum şi reluarea negocierilor cu partenerii financiari.

Referindu-se la faptul că Moldova şi-a reorientat exporturile spre Vest, Dodon a menţioant că "colaborarea cu Estul categoric nu afectează colaborarea cu Vestul".

După finalizarea discursului lui Igor Dodon, care a durat circa 30 min, Zinaida Greceanîi i-a mulţumit lui Vladimir Voronin pentru că "a ghidat cu intelepciune activitatea ramurii executive" şi i-a oferit cuvântul.

Discursul rostit preşedintele Voronin a fost incoerent şi bogat în "perle",  care au stârnit de mai multe ori hohotele de râs ale jurnaliştilor din sala de presă. Transmisia din sala de şedinţă a fost întreruptă însă la mijlocul discursului lui Voronin, iar angajaţii serviciului de presă au acuzat probleme tehnice, remediate abia după 40 de minute, spre sfârşitul şedinţei, exact în momentul când Zinaida Greceanîi citea decizia de aprobare a cererii privind demisia Guvernului.

După ce a fost aprobată cererea privind demisia, Zinaida Greceanîi a menţionat că miniştrii nu au voie să se "degajeze", ci trebuie să muncească în continuare, deoarece actualul Guvern va îndeplini funcţiile administrative în stat până la numirea noului Guvern.

Mmembrii Guvernului a părăsit sala de şedinţe, iar Zinaida Greceanîi şi Vladimir Voronin au continuat discuţiile, clădirea Guvernului fiind înconjurată de poliţişti, care nu permiteau accesul în perimetrul Casei Guvernului, deoarece şeful statului se afla încă în clădire.

cuvinte-cheie: Greceanii | demisie | guvern

Comentarii (0)

 

Related news

Sus