Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.08.2009

"Foaie verde lobodă, gura mea e slobodă" sau despre discursul lui Voronin la şedinţa Guvernului

Preşedintele Vladimir Voronin, care a fost prezent la şedinţa Guvernului în timpul căreia executivul şi-a prezentat demisia, a avut un discurs incoerent şi bogat în "perle" care au stârnit de mai multe ori hohotele de râs ale jurnaliştilor din sala de presă. Transmisia din sala de şedinţă a fost întreruptă însă la mijlocul discursului lui Voronin, iar angajaţii serviciului de presă au acuzat probleme tehnice, remediate abia spre sfârşitul şedinţei.

Zinaida Greceanîi i-a mulţumit preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin "pentru că a ghidat cu înţelepciune activitatea ramurii executive". Voronin, la rândul său, a adus elogii cabinetului Greceanîi, dar a subliniat în special succesele guvernării comuniste pe ansamblu.

Datorită acesteia, a spus el, a crescut semnificativ "calitatea vieţii, sănătatea societăţii şi a cetăţenilor" şi "s-a îmbunătăţit speranţa vieţii". "Calitatea vieţii nu este o chestiune sterilă", a continuat Voronin."În aceşti opt ani de guvernare am îmbunătăţit situaţia demografică din ţară. Când am venit noi la guvernare mortalitatea printre copii mai mici de un an era chiar mai mare decât în Africa", a spus şeful statului menţionând că au fost deschise mai multe internate, în special pentru copiii cu "handicapat".

"La început, nu ne găseam copii - apoi am găsit 680 de copii prin toate ţările lumii care au fost înfiaţi acolo sau vânduţi. În plus, am avut o atitudine foarte creştină faţă de orfelinate şi de instituţiile pentru copiii cu handicapat", a mai spus Voronin. El a accentuat că Moldova nu trebuie să-şi piardă cetăţenii, ei trebuie păziţi.

Vladimir Voronin nu a scăpat momentul să mai arunce o piatră în ograda FMI, declarând că "la sfârşitul anilor 90 FMI obliga guvernul  cu obrăznicie să închidă instituţiile de medicină primară". "Noi am deschis în aceşti ani 15 centre de medicină primară. Medicul trebuie să fie lângă cetăţean, atunci creşte durata vieţii", a declarat Voronin.

Un al doilea domeniu lăudat de Voronin a fost "calitatea procesului educaţional". Menţionând că înainte de venirea comuniştilor la putere "toţi vroiau să scoată bani din copii şi părinţi", Voronin a subliniat că fruntaşii comunişti "au hotărât problema altfel" şi în prezent 70% din instituţiile de învăţământ sunt finanţate de stat.

De asemenea, Voronin a lăudat guvernarea pentru faptul că au deschis internate pentru bătrânii singuri. Numărul acestor instituţii a crescut de la patru la 180 în prezent. "Nu numai în oraşe, dar chiar şi în sate... În aceste instituţii ţăranii bătrâni sunt în colectiv, pot veni şi lua masa, face o baie, apoi să meargă seara acasă unde poate că au şi ei un căţeluş...", a continuat Voronin,

 "Înainte de a veni noi la guvernare se ara cu boii şi se semăna cu caleasca. Se înhămau chiar şi oamenii concreţi la jug". Iată câteva din enormităţile care i-au făcut să râdă pe jurnaliştii puterii aflaţi în biroul de lângă sala de şedinţă a Guvernului, în care Voronin bătea câmpii.

Referindu-se la situaţia din agricultură, Voronin a spus că "pe vremea democraţilor" în Republica Moldova se ara cu boii, se semăna cu "detskaia kaliaska" (căruciorul pentru copii), se "înhămau oameni concreţi la plug". În present, însă, după opt ani de guvernare ai PCRM "în ţară sunt 10 mii de tractoare şi multă tehnică agricolă". El a spus că indiferent cum va avansa progresul tehnologic, Moldova va rămâne o ţară agroindustrială, nu industrial-agrară şi nici altfel, deoarece, precum a menţionat el, cererea pentru alimente va exista mereu.
 
Voronin a menţionat că au fost reformate şi structurile de forţă. „Vă amintiţi cum mamele veneau în unităţile militare cu "avosika" (punga) cu pâine, ceapă şi branză ca să-şi hrănească copii, iar ostaşii se îmbrăcau în costume sportive în loc de uniforme? Astăzi armata e armată şi nu mai avem cadre pregătite în afară, cu nu ştiu ce şcoală şi nu ştiu ce intenţii, pe care nici azi nu le putem dezrădăcina - suntem patrioţi şi educăm patrioţi", a spus Voronin

Despre realizările Guvernului, Voronin a declarat că "Moldova este recunoscută pe plan internaţional de iure şi de facto şi demult nimeni nu întreabă unde este Moldova". Referindu-se la relaţiile cu UE, Voronin a spus că acestea sunt foarte importante, însă nu este necesar ca Uniunea Europeană "să ne iubească". "Nu este important ca Europa să ne ţină în braţe şi să ne hrănească din palmă. Numai copilul este hrănit din palmă când este micuţ, este ţinut în braţe şi suge la sân", a spus Voronin, menţionând că Moldova trebuie şi poate să-şi poarte singură de grijă.

Dorind să exemplifice că Moldova se poate descurca singură, Voronin s-a referit la importanţa  portului Giurgiuleşti pentru exportul de produse agroalimentare. De asemenea, el a anunţat ca Moldova va cumpara barje-refrigeratoare de la Volgograd pentru a putea exporta mai uşor vinuri şi conserve în Rusia şi să evite astfel vamele ucraineşti, unde trebuie sa "dai, dai, dai".


 

cuvinte-cheie: Voronin | discurs

Comentarii (0)

 

Related news

Sus