Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.08.2009

ECOnomist: Moldovenii deţin active bancare de circa 100 mil. USD în Rusia

Valoarea activelor deţinute de moldoveni în sistemul bancar al Rusiei constituia, la 1 aprilie 2009, 98,9 mil. USD, arată date ale Băncii Centrale a Federaţiei Ruse. De la începutul acestui an valoarea acestora a crescut cu 2,8 mil. USD, iar faţă de începutul anului 2008 - cu 34,5 mil. USD.

Potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei, 100% din aceste active sunt de scurtă durată. În acelaşi timp, ruşii deţin în sistemul bancar moldovenesc active de 26,9 mil. USD, adică de 3,7 ori mai mici. Din acestea 14,9 mil. USD sunt de scurtă durată, iar 12,0 mil. USD de lungă durată. De la începutul anului ruşii şi-au diminuat prezenţa în sistemul bancar moldovenesc cu 12%.
De notat că între statele CSI cei mai mari investitori în sistemul bancar rusesc sunt kazahii, iar moldovenii ocupă locul patru cu o cotă de 8,8% din totalul activelor deţinute de reprezentanţi ai statelor membre CSI. În acelaşi timp, ruşii preferă să investească în sistemul bancar al Ucrainei, deţinând în această ţară active de circa 3,8 mlrd. USD. 

Republica Moldova se situează pe locul 7 în topul preferinţelor ruseşti de a investi în sistemul bancar al statelor CSI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus