Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-25/guvernul-greceanii-2-va-demisiona-miercuri-in-corpore-11617.html
Data: Aug 25, 2009 (21:44)

Guvernul Greceanîi - 2 va demisiona miercuri, in corpore

Cabinetul de Miniştri al Moldovei va demisiona, miercuri, 26 august, în legătură cu expirarea mandatului actualului guvern şi validarea alegerilor noului parlament. Guvernul urmeată să aprobe cererea de demisie, care va fi prezentată Parlamentului spre aprobare la una din primele şedinţe.

Guvernul Greceanîi -2 a fost aprobat la 10 iunie 2009 de către deputaţii comunişti aleşi la 5 aprilie 2009. După ce deputaţii nu au reuşit să aleagă preşedintele, Parlamentul a fost dizolvat, iar cabinetul de miniştri a fost lipsit de susţinerea legislativului.

Din momentul validării de către Curtea Constituţională la 14 august a rezultatelor agelerilor anticipate şi până la alegerea noului cabinet de miniştri, guvernul exercită doar funcţii administrative, nu poate aproba decizii şi ordonanţe.

Prima şedinţă a noului Parlament ales va avea loc vineri, 28 august şi va fi condusă de deputatul Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) Ivan Calin, care este cel mai în vârstă dintre deputaţi (74 de ani).

În cadrul primei şedinţe, preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, va prezenta raportul privind validarea rezultatelor alegerilor parlamentare. La şedinţă vor fi prezenţi şi membri ai Comisiei Electorale Centrale.

La scrutinul din 29 iulie au trecut pragul electoral pentru a accede în Parlament cinci formaţiuni politice: Partidul Comuniştilor din Moldova, care a obţinute 48 de mandate, Partidul Liberal -15 mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, care a obţinut 18 mandate, Partidul Democrat -13 mandate şi Alianţa Moldova Noastră, cu şapte mandate.

Unii analişti politici consideră că prima şedinţă a Parlamentului va fi foarte scurtă şi că organele Parlamentului vor fi formate în cadrul şedinţelor ulterioare. De asememea e posibil ca şi chestiunea privind demisia Guvernului să fie examinată în altă zi.