Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-24/pldm-pl-pd-shi-amn-nu-vor-negocia-in-mod-separat-cu-pcrm-11579.html
Data: Aug 24, 2009 (19:24)

PLDM, PL, PD şi AMN nu vor negocia în mod separat cu PCRM.

PLDM, PL, PD şi AMN nu vor negocia în mod separat cu PCRM. Această poziţie a fost reconfirmată astăzi de liderii celor patru formaţiuni care formează AIE, transmite Europa Liberă.

Iată reacţia preşedintelui PL, Mihai Ghimpu la decizia PCRM de a negocia în mod separat cu unele formaţiuni din cadrul AIE: “este o decizie care demonstrează o disperare şi o slăbiciune a lor. Noi am constituit AIE şi discuţiile pot avea loc doar între PCRM şi AIE. Miza pe discuţiile cu alte partide de a dezbina AIE va rămâne doar un vis al lor. Eu cred în colegii mei şi cred în alianţa pe care am constituit-o. Nu vom merge la discuţii separate. Aşa cum am hotărât noi, să ne întâlnim AIE cu PCRM şi îi aşteptăm marţi în incinta Palatului republicii.”

Vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase se arată convins că decizia de la plenara de astăzi a PCRM, a fost luată în corespundere cu rezultatul discuţiilor purtate de Vladimir Voronin ieri la Soci cu preşedintele rus Dmitrii Medvedev: “Vladimir Voronin a primit un refuz clar de a fi susţinut în instaurarea unei dictaturi. Acum PCRM face primul pas în scenariul de provocare a alegerilor anticipate. Există o entitate politică constituită legal care se numeşte AIE. La această etapă, noi nu avem nevoie de voturile comuniştilor. Aşa că este o strategie greşită a lor de a încerca acum să ne provoace la careva neînţelegeri pe interior, pentru a putea să se menţină la putere.”

Şi reprezentanţii celorlalte două formaţiuni din AIE, PD şi AMN s-au arătat convinşi de trăinicia coaliţiei necomuniste. Asta în ciuda presupunerilor făcute de deputatul comunist Vadim Mişin care a dat de înţeles că o coaliţie de centru-stânga ar putea fi formată de PCRM şi deputaţi din PD şi AMN. Deputatul AMN Leonid Bujor: “Ei nu au însuşit lecţia democraţiei pe parcursul acestor 8 ani de zile şi încearcă să preseze din punct de vedere moral şi psihologic cetăţenii R. Moldova şi partidele de opoziţie parlamentare. În ceea ce priveşte că au concretizat că vor purta dialog cu PD şi AMN, cred că sunt nişte zvonuri care urmăresc scopul de a încerca să dezbine această alianţă proeuropeană şi prodemocratică.”

Preşedintele PD, Marian Lupu regretă şi el poziţia PCRM, care a anunţat că nu va negocia cu AIE. Marian Lupu speră că în cele din urmă PCRM îşi va revedea decizia luată la plenara formaţiunii de astăzi şi va accepta invitaţia transmisă de AIE, care îi aşteaptă pe comunişti la masa de tratative în ziua de marţi la Palatul republicii: ”Îmi pare foarte rău că PCRM nu acceptă potrivit acestor declaraţii această invitaţie. Cred că această poziţie se manifestă a fi ca o poziţie pe de o parte ostilă, pe de altă parte e un început destul de prost pentru acest dialog politic pe care îl aşteaptă întreaga societate, fiindcă oamenii, cetăţenii R. Moldova, nu au nevoie de confruntări politice, ei au nevoie de o maturitate şi o responsabilitate comună a tuturor celor care se regăsesc astăzi în parlament.” Marian Lupu a susţinut poziţia colegilor din AIE, exprimându-şi convingerea că nici unul din cele patru partide ale coaliţiei nu va merge separat la negocieri cu PCRM.