Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.08.2009

Marian Lupu exclude posibilitatea ca partidul său să abandoneze AIE

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a exclus categoric, într-o declaraţie pentru NewsIn, posibilitatea ca PD să abandoneze Alianţa pentru Integrare Europeană constituită la Chişinău şi să se coalizeze cu comuniştii.

"Poziţia Partidului Comuniştilor de a respinge dialogul cu Alianţa şi de a nu recunoaşte coaliţia democratică este un pas făcut cu stângul”, o încercare de a dezbina forţele ne-comuniste şi un semnal negativ spre aprofundarea crizei politice şi, implicit, economice din Republica Moldova”, declară preşedintele PD, Marian Lupu.

Lupu a mai declarat pentru NewsIn că poziţia adoptată de Partidul Comuniştilor sâmbătă la plenară "vine să majoreze substanţial pericolul pentru eventualitatea alegerilor anticipate оn 2010, printr-o poziţie extrem de rigidă a PCRM”, precizând că această situaţie este una extrem de nedorită de societate.

Partidul Comuniştilor a decis sâmbătă în cadrul plenarei formaţiunii înfiinţarea unei “coaliţii anticriză de centru-stânga” în Parlamentul moldovean, respingând invitaţia Alianţei democratice majoritare la dialog pentru depăşirea crizei prin alegerea în comun a şefului statului. Comuniştii au declarat că nu vor discuta cu AIE, ci cu partide în parte, componente ale acesteia. Unul dintre deputaţii PCRM, Vadim Mişin, a spus că printre partidele cu care coaliţia de centru-stânga ar putea negocia sunt Partidul Democrat şi anume Marian Lupu, Dumitru Diacov şi Igor Corman, precum şi Alianţa Moldova Noastră, în special Serafim Urechean.

"Noi, Alianţa pentru Integrare Europeană, am venit cu invitaţia pentru un dialog deschis, transparent, civilizat, european. Ca răspuns, avem declaraţia de azi a PCRM, care spune 'Nu, noi purtăm doar negocieri separate'. Păi, cine vine aici cu partea constructivă?”, se întreabă, retoric, Marian Lupu.

"Vom fi marţi la ora 11.00 la Palatul Republicii şi vom vedea dacă se prezintă la dialog reprezentanţii conducerii PCRM-ului”, a spus Marian Lupu.

Potrivit lui, dialogul trebuie purtat în mod transparent, civilizat, deschis, european, de pe poziţii constructive, pentru a identifica soluţii de depăşire a crizei politice. "Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu face decât să complice mult acest proces, şi dacă este o poziţie conştientă, declaraţiile date ar putea să contribuie în măsură foarte mare şi în mod direct nu la depăşirea crizei politice, ci la aprofundarea ei, prin generarea unei situaţii pentru alegeri anticipate în 2010, pentru care se va face responsabil PCRM”, spune Lupu.

Venind cu argumente care să demonstreze de ce PD-ul nu poate face o coaliţie cu comuniştii, Marian Lupu, care a părăsit PCRM-ul acum câteva luni, spune că PCRM a demonstrat că nu doreşte schimbare în domenii-cheie precum democratizarea societăţii, reformarea justiţiei, demonopolizarea economiei şi asigurarea statului de drept.

"Nu am nimic împotriva celor cinci principii enunţate anterior de comunişti, însă acestea nu reflectă nici 10 % din toată lista de priorităţi necesare pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Da, suntem pentru statalitate, pentru neutralitate, pentru dezvoltarea relaţiilor cu partenerii din Est, dar, dincolo de aceste principii, noi dorim şi reforme democratice veritabile care nu au fost făcute toţi aceşti ani de comunişti. Vom putea face schimbări calitative şi esenţiale doar coalizându-ne cu forţe democratice care îşi doresc acelaşi gen de reforme”, spune Marian Lupu.

"Decizia de astăzi înseamnă că PCRM vine să promoveze nişte idei care să conserve, să menţină poziţia şi abordările comuniştilor pentru realităţile din Republica Moldova. Eu nu văd absolut nicio flexibilitate din partea comuniştilor în acest sens. Noi venim cu alte valori”, conchide preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, în declaraţia pentru NewsIn.

cuvinte-cheie: Lupu | coalitie | PCRM

Comentarii (5)

 

Related news

Sus