Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.08.2009

Ciubasenco: Comuniştii ar dori să discute cu Lupu, Diacov, Corman, Urechean pentru a-l vota pe Voronin în calitate de speaker

Analistul Dumitru Ciubasenco este de parere ca programul minim al Partidul comunistilor este mentinerea lui Vladimir Voronin in fotoliul de speaker, astfel incit peste o luna liderul PCRM sa nu fie pus in situatia sa aleaga intre mandatul de deputat si functia de stat afectata de starea de interimat.

Dumitru Ciubasenco a declarat pentru Europa Libera ca, Vadim Misin a numit citeva nume de persoane cu care comunistii ar putea sa negocieze: Lupu, Diacov, Corman, Urechean. În opinia lui Ciubasenco, in cazul in care acesti patru vor vota pentru a-l mentine pe Voronin in fruntea Parlamentului, ei vor devein cadavre politice dupa alegerile anticipate iminente din 2010. “Eu nu vad ce ar putea sa determine pe acesti patru deputati sa adere la aceasat Coalitie patriotica, cum ei o numesc. Oricum, chiar daca Voronin se mentine la cirma parlamentului, alegerea presedintelui devine si mai putin probabila. Oricum se va ajunge la noi alegeri anticipate. Si acesit patru deputati vor ajunge niste cadavre politice”, a declarat Dumitru Ciubasenco.

Analistul a spus ca in prezent comunistii incearca sa gaseasca patru voturi de care au nevoie pentru a-l mentine pe Voronin in fotoliul de speaker, “pentru ca de conducerea parlamentului va depinde daca vor fi « scuturate » toate institutiile subordonate organului legislativ – foarte importante : Procuratura generala, SIS-ul, CCA-ul, Teleradio-Moldova, Curtea de conturi, Banca Nationala, Consiliul Superior la Magistraturii”. “Exista probabilitatea ca in Moldova in citeva luni va apare dualitate de putere. Alianta probabil va controla parlamentul si structurile subordonate lui, iar PCRM – presedintia si guvernul”, a spus Dumitru Ciubasenco.

Potrivit lui Ciubasenco, comportamentul PCRM trădează un gest de disperare, deoarece comunistii vor sa se mentina la putere daca nu total, atunci partial. “Acest comportament – « noi nu recunoastem Alianta pentru Integrare Europeana », este unul chiar amuzant. Este o pozitie de struț de a nu vedea si a nu recunoaste o alianta creata din 53 de deputati. Atitudinea PCRM care spune ca va negocia cu fiecare partid in parte, chiar cu deputati in parte, este una foarte dubioasa. Un comportament nu de un partid serios, dar de o persoana care incearca sa aleaga niste bomboane anume dintr-o cutie”, susţine analistul politic.
 
Analistul nu a exclus ca PCRM va recurege la acte de coruptie pentru a-si atinge scopurile. “Eu cred ca fiecare incearca sa-si intareasca pozitiile, sa intreprinda niste atacuri psihologice in ajunul sesiunii si in ajunul alegerii organelor de conducere a parlamentului. Eu nu cred ca vor fi niste negocieri reale. Totul se va decide, daca se va decide, in cadrul unor proceduri sau negocieri netransparente, poate chiar cu aplicarea coruptiei”, a spus Ciubasenco.

“Alianta are majoritatea necesara pentru a alege presedintele parlamentului, de a forma structura parlamentului. Pentru Voronin principalul este sa se mentina in acest fotoliu de presedinte al parlamentului. Insa sansele de a obtine aceasta functie acum sint mai mari din partea Aliantei pentru Integrare Europeana. Pentru Alianta probabil mai importanta este alegerea presedintelui, care este un pas urmator”, a conchis Dumitru Ciubasenco.

cuvinte-cheie: Misin | Ciubasenco

Comentarii (0)

 

Related news

Sus