Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.08.2009

Anneli Ute Gabanyi: Într-o democraţie care îşi merită numele, parlamentarii sint liberi să formeze coaliţii

Cercetătoarea de la Berlin Anneli Ute Gabany a declarat pentru Europa Liberă că după ce a interzis formarea blocurilor electorale,  Partidul comunistilor, acum incearca a împiedice şi coalitiile postelectorale, ceea ce nu este corect. “Într-o democraţie care îşi merită numele, parlamentarii care, de altfel, se ştie, reprezinrtă voinţa poporului, voinţa “suveranului”, cum se spune, sunt liberi să formeze coaliţii, atât formale, cât şi informale. Şi acest lucru se face. Ei sunt liberi săajungă la acorduri şi la înţelegeri pre-electorale sau post-electorale”, a spus analista.

Potrivit analistei Anneli Ute Gabanyi, ceea ce se întâmplă în momentul de faţă este încercarea Partidului comunişilor de a cauta transfugul sau transfugii. “Dar este vorba - şi acest lucru trebuie înţeles – nu de trădarea a unuia sau altuia dintre reprezentanţii acestor partide, ci este vorba de o încercare a partidului autoritar de discreditare a sistemului democratic parlamentar în întregime”, a spus Ute Gabanyi. 

În opinia cercetătoarei germane, Partidul Comuniştilor are în present şansa, la 70 de ani după Pactul Molotov-Ribbentrop, să se transforme dintr-un partid-stat, aşa cum s-a văzut şi se vede încă, într-un partid de stânga decent şi onorabil. Potrivit ei, PCRM trebuie să accepte poate idea principală, de bază a democraţiei – a alternanţei la putere.

“Pentru că nu există soluţii tip, nu există soluţii de-a gata. Dar este vorba ca aceste partide şi reprezentantii lor săse întâlnească la masa discuşiei şi să discute cum împreună scot această ţară din criză. Este vorba de binele naţional. Şi ar fi bine ca o soluţie să se găsească într-un moment în care încă statul nu este scufundat total în criză. Pentru că aşteptând încă câteva luni s-ar putea ca situaţia economică şi politică să se prezinte deja altfel”, a mai spus Annely Ute Gabanyi.

cuvinte-cheie: Gabany | PCRM

Comentarii (0)

 

Related news

Sus