Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.08.2009

Traian Băsescu va discuta suplimentarea cu 1000 a locurilor în învăţământul românesc pentru tinerii absolvenţi de liceu din Republica Moldova

Preşedintele României Traian Băsescu s-a declarat plăcut surprins că în afara celor 1100 de burse pe care statul român le acordă pentru tinerii moldoveni, în anul curent există cereri de până la 4000 de alte locuri în sistemul universitar românesc. Vineri, în cadrul întrevederii la Eforie Sud, cu elevii şi profesorii Şcolii de Vară „Comunităţi româneşti şi identitate europeană”, preşedintele României a dat asigurări că va stărui pe lângă Guvern asupra suplimentării cu 1100 a locurilor în instituţiile româneşti pentru absolvenţii liceelor din Republica Moldova.
 
“Vă asigur că în foarte scurt timp vom avea un răspuns de la Ministerul Educaţiei, de la Guvern, nu vorbesc neapărat de locuri cu bursă, ci de locuri gratuite în sistemul universitar de stat românesc. Vom vedea dacă se poate merge şi către bursă, dar locurile sper să le obţinem foarte curând”, a declarat Traian Băsescu.

Salutându-i pe elevii şi profesorii prezenţi, preşedintele roman a menţionat că aceştia fac parte din cei 10 milioane de români dinafara frontierelor: 4 milioane de români care au emigrat şi alte 6 milioane de români, etnici români din jurul frontierelor României.

“Vă asigur că politica statului român este să stimuleze ţările pe teritoriul cărora trăiţi, să vă respecte dreptul de a vă păstra limba, cultura, obiceiurile. Nu întotdeauna reuşim, nu întotdeauna veţi fi înţeleşi, dar asta nu înseamnă că vreo clipă încetăm să fim perseverenţi în a cere statelor pe teritoriul cărora trăiţi respectul pentru minoritatea română sau pentru majoritatea românilor din ţările în care trăiţi”, a spus Băsescu.

Preşedintele României le-a amintit celor prezenţi despre semnificaţia zilei de 23 august, când se împlinesc 70 de ani de când, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, o parte din români au rămas în afara frontierelor naţionale.

“Pentru că acest lucru trebuie menţionat doar pentru că este un adevăr istoric, în acelaşi timp trebuie să ştiţi şi despre actul politic care v-a despărţit fără să vreţi. Asta nu înseamnă că România are o politică, alta decât a asigura românii dinafara frontierelor că sunt români de lângă noi, români pe care îi simţim aproape şi care am vrea să ne simtă aproape, românii pe care am vrea să-i vedem ca şi pe românii din fontierele naţionale, în interiorul Uniunii Europene, acolo unde putem fi din nou împreună”, a declarat Traian Băsescu.. El le-a mulţumit elevilor, profesorilor şi părinţilor pentru faptul că încearcă să păstreze limba română ca pe o limbă pe care o vorbesc, în care comunică, pentru faptul că înceasrcă să păstreze cultura românească.

“Este în politica noastră, în interesul nostru, în voinţa noastră, ca voi să ştiţi câte ceva, dacă nu chiar tot, despre ţara de origine a voastră sau a părinţilor voştri sau a bunicilor voştri”, a mai spus Băsescu..

La finele discursului, şeful statului a primit de la tinerii din Republica Molodva un tricou cu imaginea României Mari, Republica Moldova fiind despărţită de ţară cu o sârmă ghimpată, iar de la românii din Palestina a primit un ceas.

În cadrul şcolii de vară, în taberele de la 2 Mai şi Eforie Sud sunt găzduiţi, până la finele lunii august, peste 400 de copii şi tineri din Albania, Austria, Autoritatea Naţională Palestiniană, Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Israel, Italia, Republica Macedonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Spania, Ucraina şi Ungaria. Aceştia au parte de un program interactiv care include, printre altele, o deplasare la Constanţa şi vizionarea de filme documentare.

cuvinte-cheie: burse | Basescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus