Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.08.2009

Mihai Ghimpu : Cele trei funcţii principale în stat vor reveni PLDM, PL şi PDM

Mihai Ghimpu : Cele trei funcţii principale în stat vor reveni PLDM, PL şi PDM

Cele trei funcţii principale în stat vor reveni Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL) şi Partidului Democrat (PDM), a anunţat vineri preşedintele PL Mihai Ghimpu, care a refuzat însă să ofere nume, relatează PRO TV Chişinău.

"Atât vă pot spune, cele trei funcţii revin PLDM, PDM şi PL, AMN (Alianţa Moldova Noastră) este împăcată cu asta, dar asta-i tot", a declarat Ghimpu, refuzând să ofere mai multe detalii.

Şi ceilalţi lideri evită să comenteze subiectul privind distribuirea funcţiilor. "AMN nu rămâne pe dinafară, facem parte din coaliţie", a declarat preşedintele formaţiunii, Serafim Urechean.

"Toate funcţiile vor fi distribuite corect în cadrul coaliţiei", a explicat, la rândul său, preşedintele PLDM, Vlad Filat, în timp ce liderul PDM, Marian Lupu, a precizat că "este un subiect care în curând va deveni unul public".

Totodată, membrii coaliţiei şi-au reiterat declaraţiile potrivit cărora nu sunt dispuşi să ofere vreo funcţie de conducere comuniştilor în schimbul a opt voturi pentru a putea alege şeful statului.

"Nici una dintre cele trei funcţii nu ajunge la comunişti şi nici altele", a subliniat Ghimpu.

Liderul democraţilor a amintit de situaţia din 2005, când mai multe partide au votat un preşedinte comunist, iar PCRM nu a oferit nici o funcţie în schimb.

"În 2005 a avut loc un dialog politic, putem implementa şi acum această formulă", a declarat Marian Lupu.

Membrii PCRM au refuzat să comenteze declaraţiile celor patru lideri. "Nu vorbim pentru că orice decizie se pregăteşte înainte de a fi anunţată şi o decizie politică serioasă nu este obiectul unor speculaţii", a declarat deputatul comunist Mark Tkaciuk.

Alianţa pentru Integrare Europeană deţine 53 de mandate, suficiente pentru a alege preşedintele Legislativului, dar nu şi pentru a vota şeful statului.

În cazul în care Parlamentul nu va putea vota preşedintele ţării, Constituţia prevede dizolvarea acestuia peste un an şi organizarea unor noi alegeri parlamentare. (Mediafax)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus