Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-21/basescu-strainii-nu-vor-mai-int-mpina-dificultatzi-in-dob-ndirea-cetatzeniei-rom-ne-11573.html
Data: Aug 21, 2009 (23:28)

Băsescu: Străinii nu vor mai întâmpina dificultăţi în dobândirea cetăţeniei române

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Eforie Sud, că sectorul care răspunde de rezolvarea problemelor cetăţeniei va fi consolidat până la sfârşitul anului, astfel încât cetăţenii străini să nu mai întâmpine greutăţi la obţinerea cetăţeniei române.

Şeful statului a fost întrebat, la deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Şcolii de Vară "Comunităţi româneşti şi identitate europeană" de către un tânăr din Republica Moldova de faptul că cetăţenii din această ţară întâmpină greutăţi în obţinerea cetăţeniei române.

"Acum trecem printr-un proces de restucturare a instituţiilor statuluişi sectorul care răspunde de rezolvarea problemelor cetăţeniei va fi consolidat suficient pentru a răspunde prompt legii româneşti, în primul rând, care dă termene foarte precise, în care de la depunerea dosarului omul care îndeplineşte condiţiile trebuie să fie cetăţean al României. Vă asigur că la anul nu va fi cazul să mai ridicaţi această problemă", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a completat că în cel mult trei luni aceste probleme birocratice vor fi rezolvate.

El a recunoscut şi faptul că autorităţile româneşti au fost luate prin surprindere de numărul mare de solicitări.

"Trebuie să recunoaştem că şi pe noi ne-a surprins puţin numărul mare de solicitări de cetăţenie şi nu am fost chiar foarte pregătiţi să răspundem propriei noastre legi", a mai spus şeful statului.

Evenimentul de la Eforie Sud este organizat de Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Traian Băsescu.

La lucrări, participă 500 de elevi şi studenţi din 18 ţări, printre care Albania, Anglia, Austria, Autoritatea Naţională a Palestinei, Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Israel, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Spania, Ucraina şi Ungaria.

Şcoala de vară îşi propune facilitarea legăturii etnicilor români din afara graniţelor ţării cu valorile culturale şi istorice româneşti şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română. (Mediafax)