Trimite e-mail | Printeaza
IT
19.08.2009

UE investeşte încă 18 milioane de euro în viitorul internet mobil ultrarapid

De la 1 ianuarie 2010, UE va injecta 18 milioane de euro în cercetarea care va sta la baza reţelelor mobile de următoare generaţie 4G. Comisia Europeană tocmai a luat decizia de a demara procesul de finanţare a cercetării în domeniul tehnologiei LTE (Long Term Evolution) Advanced, care va mări de până la 100 de ori viteza internetului mobil în comparaţie cu actualele reţele 3G. LTE devine principala opţiune pentru următoarea generaţie de reţele mobile, iar acest lucru se datorează şi fondurilor substanţiale pe care UE le-a acordat cercetării în acest sector începând din 2004. Acum 25 de ani, Europa făcea din standardul GSM coloana vertebrală a telefoniei mobile moderne. Datorită cercetării comune a Europei şi forţei pieţei unice europene, standardul GSM este utilizat în prezent de  80% din reţelele mobile ale lumii. LTE are toate şansele să  înregistreze un succes la fel de strălucit graţie finanţării comunitare a cercetării care continuă să aducă tehnologia de vârf în viaţa de toate zilele a cetăţenilor europeni.

„Prin intermediul tehnologiilor LTE, know-how-ul cercetării europene va continua să dea tonul dezvoltării serviciilor şi dispozitivelor mobile din întreaga lume, aşa cum am făcut-o şi în ultimele decenii prin standardul GSM", a apreciat Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicaţii şi media. „Tehnologiile LTE vor transforma telefoanele mobile în puternice calculatoare mobile. Milioane de noi utilizatori vor avea acces ultrarapid la internet pe celularele lor oriunde s-ar afla. Această evoluţie va crea oportunităţi excepţionale şi un potenţial uriaş de creştere pentru economia digitală."

Long Term Evolution (LTE) este tehnologia wireless de ultimă oră, capabilă să asigure viteze de conectare la internetul mobil de până la 100 megabiţi pe secundă, de 10 ori mai rapid decât reţelele 3G. În Europa, LTE se află acum în probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia şi Regatul Unit şi urmează să intre pe piaţă în Suedia şi Norvegia în prima jumătate a anului viitor. În intervalul 2004-2007, UE a sprijinit cu 25 de milioane de euro cercetările legate de optimizarea şi standardizarea LTE (proiectele WINNER I şi II desfăşurate de un consorţiu alcătuit din 41 de societăţi şi universităţi de frunte ale continentului). A luat astfel naştere primul concept al unei infrastructuri de reţea bazate pe LTE.

Luna trecută, Comisia Europeană a hotărât să investească încă 18 milioane de euro în studiile asupra unei versiuni perfecţionate a LTE, LTE Advanced. În septembrie, Comisia va începe să negocieze detaliile cu consorţiile care vor lucra la proiecte, inclusiv la proiectul vedetă, ARTIST4G, care dezvoltă rezultatele proiectelor WINNER şi care reuneşte, alături de industria 4G, cercetători din Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Spania, Suedia şi Regatul Unit. Noile proiecte ar urma să demareze în ianuarie 2010.

Citeste comunicatul integral aici.

cuvinte-cheie: internet

Comentarii (0)

 

Related news

Sus