Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-19/exclusiv-money-ro-ion-sturza-daca-vretzi-sa-shtitzi-cum-nu-ar-fi-bine-sa-se-dezvolte-mediul-de-aface-11536.html
Data: Aug 19, 2009 (22:11)

Exclusiv MONEY.RO - Ion Sturza: Dacă vreţi să ştiţi cum nu ar fi bine să se dezvolte mediul de afaceri, vedeţi Republica Moldova

Republica Moldova este acum în punctul în care se afla România în urmă cu zece ani. Evoluţia lentă a statului vecin a avut loc pe findul imixtiunii agresive a politicului în mediul de business, care a frânat dezvoltarea acestuia. Schimbarea vine, însă, în Republica Moldova, odată cu mişcarea ce a avut loc în urmă cu câteva luni. România nu a fost implicată în revoluţia basarabenilor, chiar dacă ar fi trebuit să fie, spune Ion Sturza.

Faceţi-mi, vă rog, o comparaţie între mediul de business actual din Romania şi cel din Republica Moldova.

În Republica Moldova este mediul de afaceri de acum zece ani în România. Din păcate, în ultimii ani au fost interferenţe destul de brutale ale politicului. Eu le-aş spune aşa în România: dacă vreţi să ştiţi cum nu ar fi bine să se dezvolte mediul de afaceri sau cum nu ar fi bine să intervină politicul sau statul în afaceri, vedeţi exemplul Republicii Moldova. Prea puternică a fost influenţa politicului, administrativului, subiectivului, în mediul de afaceri. El a devenit puţin concurenţial, foarte paternalist, foarte influenţat de linkul acesta între mediul de afaceri şi persoanele corupte. Lipsa de susţinere din partea sistemului legal sau judiciar, şi multe alte lucruri care păreau depăşite la începutul anului 2000, dar care, din păcate, au revenit.

Care sunt problemele Republicii Moldova în relaţiile cu UE şi România?

Nu există nicio problemă. Sau, mai bine zis, va exista o problemă atâta timp cât politicile României şi ale Republicii Moldova vor fi orientate către intern. Va fi politica internă şi nu externă. Toate mesajele care au fost formulate şi sonorizate şi la Chişinău şi la Bucureşti în ultimii ani, au fost preponderent îndreptate şi formulate către politica internă. Când se va conştientiza că sunt două state diferite - da, relaţii speciale, neamuri, limba, istorie şi aşa mai departe, dar, totuşi, diferite, atunci va fi totul ok.

Cum stau lucrurile după revoluţia sau incidentul care a avut loc acum câteva luni?

 Vrut sau nevrut, în Moldova a avut loc schimbarea. Putem să o categorisim deja ca fiind o revolutie. O revoluţie spontană, utilizată de politicieni din toate parţile după, din considerente politice, dar care, în mare măsură, a împins schimbarea. Pentru că rezultatul comparativ bun al opoziţiei democratice din primul scrutin de alageri totuţi a fost insuficient pentru a schimba ceva. Vrut sau nevrut, în Moldova a avut loc schimbarea. De la generaţia mai veche, tradiţionalistă, la generaţia nouă, mai dinamică, care îşi vede viitorul.

S-a zis că România ar fi avut o implicare acolo.

Nu! Şi ăsta nu e un plus al României, este un mare minus.

Adică ar fi trebuit să se implice?

Ar trebui să se implice inteligent, poate transparent. Cei care trebuiau să îşi exercite funcţiile în acel timp, se distrau în Chişinău.

*** 

Ion Sturza despre preluarea Rompetrol de către KazMunaiGaz

Ion Sturza despre politica energetică a României

Ion Sturza despre planurile sale de afaceri