Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.08.2009

Arcadie Barbăroşie: Riscul unor alegeri anticipate este destul de mare

Arcadie Barbăroşie: Riscul unor alegeri anticipate este destul de mare

Analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, spune că „în PCRM par să existe, cel puţin, două moduri de abordare a situaţiei care s-a creat în urma alegerilor din 29 iulie a.c.".

„Respectiv există şi, cel puţin, două grupări. Una care pedalează pe ideea că PCRM ar trebui să treacă în opoziţie, să blocheze alegerea preşedintelui ţării în cazul în care nu va obţine întreaga putere, astfel alegerile anticipate, în 2010, devenind inevitabile. O altă grupare, probabil, ar fi gata să facă unele concesii, dar, cum spune domnul Ţurcan, în schimbul uneia din cele trei funcţii importante în stat. Declaraţiile domnilor Tkaciuk şi Ţurcanu par să reflecte aceste două puncte de vedere existente în PCRM", a spus Arcadie Barbăroşie.

Referindu-se la afirmaţiile lui Vladimir Ţurcan, analistul a specificat că „dacă se vrea ca funcţia de preşedinte să fie ocupată de o persoană din afara partidelor politice, înseamnă că PCRM ar pretinde la una din celelalte două funcţii - preşedinte de Parlament sau premier".

„Or, funcţia de premier ar însemna participarea la guvernare, adică aderarea la coaliţie, lucru foarte puţin probabil. La fel, nu cred că cele patru partide vor ceda funcţia de preşedinte al Parlamentului, mai ales că domnul Vladimir Voronin, cât a deţinut această funcţie, a avut un comportament lipsit de orice bun simţ. Deci, nu cred că cele patru partide îşi mai doresc un asemenea spicher în Legislativ. În plus, deşi ele nu au voturile necesare pentru a alege şeful statului, au destule voturi pentru a alege preşedintele Parlamentului. La fel, şi funcţia de prim-ministru ar trebui să-i revină în mod firesc Alianţei, deoarece ea deţine majoritatea în Parlament. Aşadar, nu prea văd cum ar putea ocupa PCRM una din cele trei funcţii supreme în stat şi nici care ar fi condiţiile care ar putea face Partidul Comuniştilor să voteze un Preşedinte al ţării propus de Alianţă, chiar dacă acesta va fi un candidat neutru. Prin urmare, riscul unor alegeri anticipate este destul de mare", a subliniat Arcadie Barbăroşie. (Imedia)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus