Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.08.2009

PCRM ar putea vota candidatul liberal-democratilor la presedintie, daca este independent

Comunistii din Republica Moldova ar putea sustine o candidatura la sefia statului propusa de coalitia liberal-democrata din Parlament doar in cazul in care acesta va fi unul din afara partidelor politice, a declarat pentru NewsIn unul dintre fruntasii PCRM.

In plus, avand 48 de mandate in Parlament, ar fi normal ca PCRM-ului sa-i revina si una din cele trei functii supreme in stat - presedinte al tarii, presedinte al Parlamentului, respectiv premier. Vladimir Turcan, fost vicepresedinte al Parlamentului, a declarat pentru NewsIn ca avand sprijinul a aproape o jumatate din populatia tarii, ar fi firesc ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) sa detina functii nu doar in Parlament, asa cum spun liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, ci sa-i revina si una dintre cele trei functii in stat - presedintele, primul-ministru sau presedintele Parlamentului. "Avem dreptul moral, dar si politic, sa pretindem la una dintre cele trei functii supreme in stat", a spus Vladimir Turcan.

In acelasi timp, Turcan spune ca viitorul presedinte al tarii ar trebui sa fie o figura din afara partidelor politice, inclusiv din afara Partidului Comunistilor.

Astfel, functia pretinsa de comunisti ar putea fi ori cea de presedinte al Parlamentului, ori cea de premier. Avand in vedere faptul ca Republica Moldova este republica parlamentara, PCRM, care a obtinut la alegerile din 29 iulie 48 din cele 101 mandate de deputat, ar putea cere la viitoarele negocieri functia de presedinte al Parlamentului - cea mai importanta functie in stat, conform Constitutiei. O alta varianta ar fi cea in care comunistii ar cere functia de presedinte in care sa nominalizeze o persoana nemembra de partid, dar afiliata PCRM.

Vladimir Turcan spune ca Partidul Comunistilor ar putea trece in opozitie, in anumite conditii, care vor fi discutate cu cele patru partide necomuniste care au intrat in noul Parlament si care au constituit Alianta pentru Integrare Europeana. Fruntasul PCRM atrage insa atentia ca deocamdata reprezentatii noii aliante nu au initiat un dialog cu comunistii. "Ne vom intalni cu ei cand vor fi mai pregatiti, ca am inteles ca nici la ei lucrurile nu sunt inca foarte clare", a declarat Vladimir Turcan pentru NewsIn.

O alta persoana influenta din Partidul Comunistilor, Mark Tkaciuk, fost consilier prezidential si sef al staff-ului electoral al comunistilor, il contrazice pe colegul sau de partid si sustine ca PCRM nu va umbla cu jumatati de masura si isi doreste fie intreaga putere, fie trecerea in opozitie, pentru a reveni la guvernare in forta in cativa ani, chiar daca ar putea pierde acum eventualele noi alegeri anticipate. "Patru sau opt ani in opozitie nu este un termen prea mare pentru o formatiune ca Partidul Comunistilor", a declarat Tkaciuk pentru NewsIn.

Liderii AIE au declarat saptamana trecuta ca vor initia in acesta saptamana, dupa revenirea din vacanta a liderului comunistilor, Vladimir Voronin, un dialog cu PCRM pentru sustinerea alegerii sefului statului, pentru votarea caruia alianta liberal-democrata, care detine 53 de mandate, nu are suficiente sufragii. Comunistii ar urma sa fie convinsi sa delege cel putin opt voturi pentru alegerea noului presedinte, iar democratii au declarat ca nu vor ceda functii in schimbul acestor voturi. PCRM ar urma sa sustina candidatul AIE "din dragoste fata de patrie si pentru asigurarea stabilitatii", pentru a evita noi alegeri anticipate, care ar putea avea loc in cazul in care alegerea noului presedinte va esua. Scrutinul anticipat nu va putea fi organizat insa mai devreme de anul viitor, potrivit legii.

Vladimir Turcan nu este de acord cu idea liberal-democratilor care spun ca presedintele statului trebuie sa fie o persoana politica din interiorul formatiunilor care au intrat in noul Parlament si isi va da votul doar pentru "o personalitate marcanta apolitica din cadrul societatii".

Presa a scris despre mai multe scenarii de partajare a functiilor in cadrul viitoarei guvernari liberal-democrate, care s-ar fi discutat in spatele usilor inchise. Toate scenariile creditau candidatura presedintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, plecat de la Partidul Comunistilor, cu cele mai mari sanse de a acumula de la fostii sai colegi de partid cele opt voturi lipsa necesare alegerii in functia de sef de stat.

Vladimir Turcan insista insa ca seful statului trebuie sa fie din afara partidelor politice. "Nu vom accepta sa sustinem un viitor presedinte din cadrul partidelor, pentru ca acesta va reprezenta partidul din care face parte, si nu intreaga societate. Si exista un risc mare ca in actuala situatie politica complicata o asemenea persoana afiliata sa nu poata fi independenta si impartiala. Si e clar ca acest lucru se refera si la domnul Marian Lupu", a spus Vladimir Turcan.

Cei doi fruntasi ai PCRM au mai declarat pentru NewsIn ca pozitia PCRM va fi discutata si coordonata in cadrul unei sedinte a Comitetului Central al Partidului Comunistilor, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani.

Vladimir Turcan a precizat ca prima sedinta a Parlamentului va fi fixata pentru saptamana viitoare, in intervalul 24-28 august.

Referindu-se la viitoarele "negocieri" cu Alianta pentru Integrare Europeana, Mark Tkaciuk a declarat, pe jumatate in gluma, ca membrii partidului sau se pregatesc de o revenire "spectaculoasa" din vacanta pe care unii dintre ei nu si-au terminat-o inca si ca ii mai lasa putin pe liderii liberal-democrati sa se mai "joace de-a politica", dupa care vor "pune lucrurile la punct". Afirmatia lui Tkaciuk, chiar daca usor ironica, sugereaza ca Partidul Comunistilor nu este dispus sa cedeze usor puterea si sa treaca neconditionat in opozitie, iar in urmatoarele saptamani Chisinaul ar putea deveni scena unor evolutii politice neasteptate. (Rl)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus