Trimite e-mail | Printeaza
Social
17.08.2009

Locuinţele destinate păturilor social-vulnerabile şi refugiaţilor transnistreni ar putea fi ocupate abuziv

În cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale, primarul general Dorin Chirtoacă şi-a exprimat îngrijorarea că blocurile din str. L. Deleanu şi N. Milescu-Spătaru ar putea fi ocupate abuziv. Aceasta, deoarece, instanţa de judecată a aplicat sechestru pe 72 de apartamente pentru asigurarea executării hotărârilor de judecată, potrivit cărora administraţia publică locală Chişinău este obligată să asigure cu spaţiu locativ diverse categorii de persoane.

În total, blocul are doar 69 de apartamente şi se află în gestiunea Unităţii de Implementare a Proiectului de pe lângă Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, a explicat Diana Gurschi, şefa Direcţiei asistenţă juridică. „La momentul aplicării sechestrelor nu era cunoscută nici măcar adresa poştală a acestui bloc, care încă nu a fost dat în exploatare, nu este la evidenţa administraţiei publice locale. Acest lucru demonstrează foarte clar calitatea proastă a examinării acestor dosare”, a spus Diana Gurschi.

Şefa Direcţiei asistenţă juridică a mai accentuat că angajaţii din poliţie şi  procuratură până acum trebuiau să fie asiguraţi cu spaţiu locativ, deoarece, anterior, Consiliul municipal Chişinău a repartizat două terenuri, cu o suprafaţă de 2 ha, destinate construcţiei locuinţelor pentru poliţişti şi procurori. „Din aceste 700 de apartamente, care ar fi putut fi construite pe aceste terenuri, trebuia să fie asiguraţi cu spaţiu locativ 200 de persoane”, a informat Diana Gurschi.

Viceprimarul Nistor Grozavu a menţionat că, în conformitate cu contractul de creditare, aceste blocuri sunt destinate familiilor socialmente vulnerabile. „Regulamentul, care este parte a acestui contract, stabileşte că pot beneficia de o locuinţă socială persoanele deplasate intern, invalizii, persoanele cu mai mulţi copii etc. Persoanele menţionate în titlurile executorii nu întrunesc nici una din aceste condiţii”, a  spus Nistor Grozavu.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a subliniat necesitatea unei repartiţii corecte a locuinţelor, pornind de la cele mai dificile cazuri. „Ne dorim ca acest bloc să ajungă la cei mai nevoiaşi locuitori ai capitalei –  familiile cu invalizi, familiile  de orfani, care au crescut la casa de copii şi au întemeiat o familie şi nu au unde locui. Din anii ’90, un singur bloc social a fost dat în exploatare. Trebuie scoase aceste sechestre, iar repartizarea spaţiului să aibă loc strict conform rândului şi a gravităţii problemei”, a declarat Dorin Chirtoacă.

cuvinte-cheie: refugiati | transnistreni

Comentarii (0)

 

Sus