Trimite e-mail | Printeaza
Externe
13.08.2009

VW şi Porsche au convenit detaliile acordului de fuziune

VW şi Porsche au convenit detaliile acordului de fuziune

Volkswagen (VW) şi Porsche au convenit detaliile acordului de fuziune între cei doi mari producători auto europeni, au declarat, miercuri, doi membri ai consiliului de supraveghere al VW, transmite Reuters.

VW , cel mai mare producător auto din Europa, urmează să cumpere până la 49% din Porsche AG, divizia de automobile sport a Porsche Automobil Holding SE, aceasta fiind prima etapă în procesul de creare a unui grup integrat, până la sfârşitul anului 2011.

"Problemele referitoare la evaluare au fost rezolvate", a declarat unul dintre membrii în conducerea VW.

Vânzarea parţială a diviziei de maşini sport a Porsche, evaluată de analişti la 8-11 miliarde de euro, urmează să fie decisă, joi, de consiliul de supraveghere al VW.

Porsche SE are nevoie de reechilibrarea balanţei contabile, după ce s-a îndatorat încercând să preia VW.

La începutul anului 2009, grupul Porsche, care deţine puţin peste 50% din acţiunile cu drept de vot ale VW, a fost nevoit să renunţe la strategia de majorare a participaţiei şi să negocieze o fuziune.

In luna iulie, Porsche l-a înlăturat din funcţie pe directorul general Wendelin Wiedeking, iar în prezent face eforturi să reducă datoriile de peste zece miliarde de euro.

Grupul rezultat in urma fuziunii ar putea fi numit "Auto Union" şi ar putea fi condus de directorul general al VW, Martin Winterkorn.

Acesta a dat asigurări că Porsche va rămâne un brand independent, al zecelea îm grupul Volkswagen, aşa cum este şi Audi.

Suma pe care o va plăti VW pentru Porsche ar putea fi ajustată în urma evaluării situaţiei financiare a companiei, au spus surse apropiate Volkswagen.

Grupul nou format va genera venituri de peste 120 de miliarde de euro, din vânzarea a aproape 6,4 milioane de vehicule, în baza datelor raportate de cei doi producători in anii fiscali anteriori.

Pe de altă parte, emiratul Qatar urmează să cumpere opţiuni deţinute de Porsche la Volkswagen, în valoare de circa cinci miliarde de euro.

Opţiunile de achiziţie de acţiuni VW pot fi convertite într-o participaţie de 17% la Volkswagen, a declarat o sursă bancară apropiată situaţiei.

Familiile care controlează Porsche au aprobat deja planul unei majorări de capital de minim cinci miliarde de euro, care va include acţiuni ordinare şi preferenţiale.

In cadrul planului, Porsche ar putea vinde Qatarului acţiuni cu drept de vot, dar nu este clar dacă emiratul va prelua actfel de titluri la Porsche, Volkswagen sau la ambele companii.

Landul Saxonia Inferioară va păstra, probabil, participaţia minoritară la VW, care îi conferă drept de veto.

Sursa: Mediafax

cuvinte-cheie: Porsche | Volkswagen

Comentarii (0)

 

Sus