Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-13/pietzele-financiare-au-depashit-momentul-critic-sustzin-expertzii-europeni-11477.html
Data: Aug 13, 2009 (21:31)

pieţele financiare au depăşit momentul critic, susţin experţii europeni

Investitorii europeni pe piaţa creditelor şi-au redus semnificativ estimarea privind durata recesiunii, faţă de anticipările din primul trimestru, în special în cazul Europei emergente, potrivit unui sondaj efectuat de agenţia Fitch Ratings.

Astfel, doar 18% dintre cei intervievaţi consideră că recesiunea va depăşi 24 de luni în Europa emergentă, comparativ cu 55% la sfârşitul primului trimestru.

Alţi 65% dintre investitori cred că recesiunea va dura 12-24 de luni, faţă de 39% in primul trimestru.

Optimismul investitorilor a crescut şi în cazul economiilor dezvoltate.

În cazul Statelor Unite, 44%-45% dintre repondenţi au spus că recesiunea va dura 12-24 de luni, dar proporţia celor care consideră că problemele se vor rezolva in mai puţin de 12 luni a crescut de la 32% la 44%. O scădere similară a avut loc şi in cazul investitorilor care cred că criza va depăşi 24 de luni.

Majoritatea investitorilor europeni în instrumente financiare de creditare consideră că pieţele financiare au depăşit momentul critic , se mai arată în cercetarea Fitch.

Astfel, 72% dintre investitorii intervievaţi au declarat că pieţele au depăşit cea mai dificilă perioadă, comparativ cu numai 29% în primul trimestru.

Băncile nu au fost supuse unor teste suficiente de stres, susţin 54% dintre repondenţi, dar temerile că o bancă importantă ar putea intra in faliment au scăzut semnificativ. O proporţie de 57% dintre participanţii la sondaj consideră că riscul unui astfel de faliment este redus, faţă de 29% în urmă cu trei luni.

"Principalul motiv de îngrijorare rămâne disponiblitatea lichidităţilor, deşi temerile s-au mai atenuat comparativ cu trimestrul precedent", a declarat Trevor Pitman, analist la Fitch Ratings pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) şi Asia-Pacific.

Peste un sfert dintre repondenţi (27%) consideră că există un risc ridicat al unui deficit de lichidităţi, iar 23% sunt foarte îngrijoraţi in privinţa problemelor din sectorul imobiliar, faţă de 40%, respectiv 29% în primul trimestru.

Peste jumătate dintre participanţii la sondaj cred că riscurile de prăbuşire a fondurilor de hedging, privind evenimentele geopolitice, sectorul imobiliar şi deficitul de lichidităţi sunt moderate.

La cercetarea numită "European Senior Credit Investor Survey, June 2009" au participat 100 de companii de investiţii din Europa, majoritatea specializate în management de active şi plasamente în instrumente de creditare emise de companii. Cea mai mare parte a comapniilor participante administrează investiţii cu venituri fixe de peste 100 de miliarde de dolari.

Încrederea investitorilor europeni în perspectivele economice este similară cu cea exprimată de participanţii la un sondaj efectuat recent de Fitch in SUA.

Sursa: Mediafax