Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-12/inspectoratul-ecologic-amenintza-cu-stoparea-lucrarilor-de-la-statzia-de-epurare-a-apei-din-chisinau-11456.html
Data: Aug 12, 2009 (21:01)

Inspectoratul Ecologic ameninţă cu stoparea lucrărilor de la staţia de epurare a apei din Chisinău

Primăria municipiului Chişinău califică avertizarea Inspectoratului Ecologic Chişinău de a stopa lucrările de deshidratare a nămolului de la Staţia de epurare,  drept o acţiune abuzivă a guvernării comuniste. Aceasta împiedică municipalitatea să rezolve problema mirosului neplăcut din capitală.

Primarul general Dorin Chirtoacă a efectuat o vizită de lucru la Staţia de epurare din Chişinău unde se desfăşoară un proiect de uscare a nămolului în geotuburi, care permite eliminarea mirosului neplăcut. „Am găsit o metodă de a rezolva problema mirosului neplăcut din capitală, dar şi surse financiare, însă Guvernul R. Moldova, Ministerul Ecologiei, prin Agenţia ecologică Chişinău, condusă de un consilier municipal comunist, Ghenadie Onceanu, interzice desfăşurarea lucrărilor. De unde tragem concluzia că guvernarea comunistă este împotriva rezolvării problemei mirosului de la Staţie şi pun piedici celor care sunt în stare sa-o facă. Rezultă deci, ca acest miros le place comuniştilor şi ei le doresc locuitorilor municipiului să locuiască în continuare în asemenea condiţii”, a opinat Dorin Chirtoacă.

Staţia de epurare a apei din Chişinău a obţinut la finele anului trecut toate avizele ecologice pentru desfăşurarea proiectului pilot de deshidratare a nămolului în geotuburi. „Este absurd să cerem a doua oară avize pe care le-am obţinut acum un an şi nu e justificată în niciun fel stoparea lucrărilor”, a  declarat primarul capitalei.

Acest proiect a fost coordonat cu toate organele de resort, inclusiv cel de mediu,  a explicat Constantin Becciev, directorul SA „Apă-Canal Chişinău. „Mai mult decât atât, acest proiect de mediu a fost înaintat spre finanţare către Fondul ecologic de stat al Guvernului Republicii Moldova, unde  a fost  pus în discuţie de trei ori, dar banii promişi nu au fost alocaţi”, a spus Becciev.

În acest an municipalitatea a găsit fondurile necesare pentru a implementa proiectul pilot. Deshidratarea nămolului prin geotuburi este un proces care rezolvă două probleme majore ale Staţiei de Epurare – mirosul neplăcut şi reducerea cantităţii de nămol. „Prin uscarea rapidă a reziduurilor, eliberăm 25 ha de teren, care pot fi folosite în alte scopuri, inclusiv pentru reconstruirea unei noi staţii  de deshidratare”, a menţionat Constantin Becciev.

Inspectoratul ecologic nu a răspuns invitaţiei Primăriei de a discuta motivul interzicerii lucrărilor.