Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-11/moldovenii-vor-trebui-sa-demonstreze-ca-sunt-asiguratzi-cu-bani-cazare-shi-bilet-de-intoarcere-la-tr-11452.html
Data: Aug 11, 2009 (23:36)

Moldovenii vor trebui să demonstreze că sunt asiguraţi cu bani, cazare şi bilet de întoarcere la traversarea frontierei cu Ucraina

Serviciul de stat grăniceri al Ucrainei a emis un ordin, potrivit căruia, începând cu 24 august curent, grănicerii ucraineni vor efectua controale selective privind deţinerea mijloacelor financiare suficiente pentru aflarea pe teritoriul Ucrainei de către cetăţenii străini şi apatrizi. Decizia se referă la cetăţenii din ţările Africii, Asiei şi a unor ţări din CSI (Tadjikistan, Uzbejustan, Turkmenistan şi Moldova), excepţie făcând locuitorii din zonele transfrontaliere, transmite agenţia Interfax-Ucraina.
 
Pentru perioada aflării în Ucraina şi întoarcerea în ţara de reşedinţă sau de tranzit spre o ţară terţă, la intrarea în Ucraina, persoanele din ţările menţionate, printre care şi moldovenii, vor trebui să dovedească că deţin o sumă echivalentă cu mărimea a 20 de minimuri de existenţă stabilit de Ucraina, pentru o perioadă de o lună sau mai puţin. Controlul selectiv va fi efectuat la punctele de trecere a frontierei ucrainene în cadrul unei convorbiri, purtate cu cetăţenii străini de cel puţin 2 grăniceri.

Deţinerea mijloacelor financiare va fi verificată vizual prin examinarea numerarului în valută ucraineană sau străină la cursul Băncii naţionale a Ucrainei la zi. De asemenea, vor fi examinate documente, în baza cărora mijloacele indicate se vor putea fi obţinute la bancă, vor fi verificate cardurile sistemelor internaţionale de plăţi şi extrasele din contul bancar (sau extrasul de la bancomat).

În cazul în care persoana nu îşi va putea dovedi existenţa mijloacelor de întreţinere, grănicerii nu îi vor permite să treacă frontiera ucraineană.

Totodată, grănicerii ucraineni vor verifica şi documentele ce confirmă rezervarea locuinţei sau achitarea cazării în Ucraina, acordul privind deservirea turistică, precum şi biletul de călătorie pentru întoarcerea în ţara de reşedinţă.