Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.08.2009

Traian Basescu: Obiectivul Romaniei este ca R.Moldova sa intre in UE, nu vizam revizuirea de frontiere

Obiectivul Romaniei este ca Republica Moldova sa intre in UE si nu vizeaza revizuirea de frontiere, a declarat vineri presedintele Basescu, raspunzand astfel intrebarii unui jurnalist moldovean privind o eventuala unire a celor doua tari, relateaza NewsIn. "Din punct de vedere al spaimelor care pot exista, singura spaima ar fi cea a prosperitatii. Eu cred ca Romania este partenerul cel mai loial al Republicii Moldova", a adaugat Traian Basescu.

Presedintele si-a exprimat speranta ca politicienii care reprezinta fortele democratice din Republica Moldova vor gasi formula politica pentru a guverna astfel incat acest stat sa intre in Uniunea Europeana. El a precizat ca deja UE a pregatit un nou acord pentru Republica Moldova, care vizeaza un sistem de vize mult mai relaxat, un sistem comercial favorabil, acord la care si Romania a avut o mare contributie.

Seful statului a mai spus ca, in perioada urmatoare, principalul obiectiv al politicii externe a Romaniei va fi apararea drepturilor minoritatilor romanesti din afara tarii, iar Romania va sustine financiar presa de limba romana din afara granitelor.

Cat priveste relatia cu Ucraina, Basescu a afirmat ca trebuie ca Romania sa aiba rabdare si perseverenta si a recunoscut ca "avem asimetrii si cu alte state". "Eu nu critic si nu nominalizez niciun stat. Cine se simte cu musca pe caciula, nu are decat sa reactioneze, dar eu nu pot sa nu spun anumite realitati numai ca sa nu deranjez vecinii. Drepturile se cer, se iau, pentru ca prea putini sunt dispusi sa iti dea drepturi daca nu le ceri", a mai adaugat Traian Basescu.

"Noi ne-am respectat promisiunea si am amplasat statuia a nu stiu cati generali maghiari, dar statuia lui Saguna nu este amplasata nici la aceasta ora la Sziget", a incheiat presedintele.

Presedintele Traian Basescu a participat, vineri, la Drobeta Turnu Severin, la primul Congres al Jurnalistilor Romani de Pretutindeni, eveniment la care sunt prezenti jurnalisti din sapte state din vecinatate. (HotNews.ro)

cuvinte-cheie: Romania | Moldova | Basescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus