Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.08.2009

Băsescu: L-am susţinut pe Voronin în 2005, aşa cum a făcut-o toată Europa

Băsescu: L-am susţinut pe Voronin în 2005, aşa cum a făcut-o toată Europa

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri seara că nu a fost singurul care l-a susţinut pe Vladimir Voronin, în 2005, ci a făcut-o "toată Europa", care a fost păcălită de discursurile sale pro-europene, liderul de la Chişinău fiind perceput atunci ca o soluţie care va duce R. Moldova spre UE.

Traian Băsescu a explicat că "mâna de ajutor" pe care i-a dat-o lui Voronin după alegerile din 2005 a fost pentru a-şi face majoritatea de care avea nevoie. "Nu am fost numai eu cel care l-a susţinut pe Voronin. În acel moment toată Europa, vedeam Voronin care avusese un întreg mandat legat de Uniunea Europeană, că vrea ....Deci, aceasta era atmosfera, păcăleala pe care dl. Voronin a tras-o tuturor europenilor. Şi el a fost văzut ca o soluţie care va tracta Moldova spre Uniunea Europeană", a spus şeful statului la postul public de televiziune, relatează NewsIn.

Băsescu a comentat că al doilea mandat l-a arătat cu totul altfel pe Voronin, culminând cu evenimentele de după alegerile din aprilie 2009, care "i-au arătat faţa adevărată". "Un bolşevic care a pus instituţiile statului împotriva propriului popor", l-a descris Traian Băsescu pe Vladimir Voronin.

Moderatorul emisiunii de la postul public de televiziune a insistat, cerând detalii despre ajutorul acordat lui Voronin în 2005. "Am fost consonanţi cu europenii", a răspuns râzând Traian Băsescu şi a spus că nu vrea să intre în detalii.

Şeful statului crede că în prezent lucrurile sunt bune în R.Moldova, că există o şansă ca forţele democratice să deţină puterea la Chişinău şi are convingerea că cei patru preşedinţi ai partidelor care formează coaliţia democratică au "abilitatea" să-şi facă majoritatea. El a amintit că, după alegerile din aprilie, niciunul din cele trei partide nu i-a cedat acel vot de care avea nevoie Vladimir Voronin ca să fie preşedinte. "Asta înseamnă că oamenii aştia care au împins ţara în alegeri anticipate, pentru că n-au dat un vot, sunt extrem de determinaţi să realizeze o coaliţie democratică la Chişinău", a declarat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, din nou, că România este cel mai puternic susţinător al R. Moldova. "Nu există şedinţă a Consliului European în care noi să nu reuşim să introducem măcar o frază despre R. Moldova. Este un element de politică externă solid, dar trebuie să avem un partener la Chişinău pe care să-l sprijinim", argumentat el.

Sursa: Adevarul

 

cuvinte-cheie: Basescu | Voronin

Comentarii (0)

 

Related news

Sus