Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-05/anatol-plugaru-moldova-nu-are-presedinte-in-exercitiu-si-in-genere-de-la-8-aprilie-nu-exista-sef-de--11405.html
Data: Aug 5, 2009 (20:31)

Anatol Plugaru: Moldova nu are presedinte in exercitiu. Si in genere, de la 8 aprilie, nu exista sef de stat

Despre V. Voronin cu Anatol Plugaru, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate

Actuala situatie politica din Republica Moldova obliga sa fie ales un presedinte capabil sa nu dezbine, dar in stare sa impace societatea, divazata in doua tabere dusmanoase, este parerea lui Anatol Plugaru, fost ministru al Securitatii nationale in 1991-1992, candidat ca independent la alegerile prezidenţiale din 1996.

Anatol Plugaru: Mai multa lume, care face parte din activistii PCRM nu este multumita de cine guverneaza aceasta tara. Eu cred ca va fi convocata o plenara a comitetului central al PCRM la care i se vor inainta lui Vladimir Voronin anumite pretentii si i se va cere demisia. Este unul din scenariile probabile.

Europa Libera: Asemeni cui altor lideri de tara ar putea sa paraseasca Vladimir Voronin functia de presedinte?

Anatol Plugaru: Soratnicii lui de azi pot sa-l plece asa cum altadata "l-au plecat" pe Nikita Hrusciov, in octombrie 1964. Nici nu vreau sa presupun niste variante din istoria mai apropiata pentru ca ar putea sa se termine cu un razboi civil in Moldova. Eu cred ca el singur intelege si se va retrage. Dar o face cam greu pentru ca probabil inca nu le intelege pe toate sau are de ce sa se teama sau ii mai trebuie timp pentru a face ordine in gospodaria pe care trebuie s-o predea succesorului. Si, plus la asta in acesti ani cineva a facut averi, bani multi si nu chiar curati, in ultimii opt ani cu sprijinul celor de la putere. Cineva a deposedat pe altcineva de anumite proprietati. Vine timpul si trebuie sa mai intorci dintre acestea si sa raspunzi. Si nu e chiar atat de usor sa faci acest lucru. Probabil, ca anturajul sau il si mai tine pe loc. Ca el, sa-i trimita Domnul sanatate, are 68 de ani. Cat ii mai trebuie unui om si ce i-ar mai trebui sa se tina asa de tare de aceasta putere.

Europa Libera: Dar, sa se fi obisnuit oare Vladimir Voronin cu gandul ca oricine ar veni in fotoliul presidential nu-i va crea probleme?

Anatol Plugaru: Nu cred ca se va impaca cu acest gand. Probabil, ca aceasta si este marea problema a acestui partid si al acestui conducator de partid. Daca ar fi reusit sa faca ceva mai devreme asa cum a facut Boris Eltin in Federatia Rusa sau altciniva in alte state, ar fi fost bine. Dar in acest moment problema in cauza el nu a stiut s-o resolve. Succesor legal, official, nici unul mai conspirat caruia i-ar putea incredinta toate treburile personale, cel putin societatea nu-l cunoaste. Lumea nu stie despre o figura concreta. Si poate ca anume si asta in mare masura arat ca el mai are nevoie de timp.

Europa Libera: Dar credeti ca Vladimir Voronin ar vrea imunitate si chiar ar insista asupra unor anumite garantii?

Anatol Plugaru: Sigur ca da. Fara garantii, de buna voie nu pleaca oricine. Sa ne amintim ca intr-o maniera cat de cat civilizata a plecat Eduard Șevarnadze de la conducerea Georgiei. Ma refer la intelegerile care au fost, du-te omule si cauta-ti de nevoi, de batranete, ca noi te vom lasa in pace. Presedintele kirgiz Askar Akaev a mai obtinut o asa imunitate. Probabil ca asa se va intampla si la noi. Pentru ca alte variante se pot solda cu ciocniri civile, chiar.

Europa Libera: Domnule Plugaru, daca ne amintim pe parcursul anilor ceilalti doi presedinti Mircea Snegur si Petru Lucinschi s-au retras din viata politica, incet dar au abandonat-o...

Anatol Plugaru: Da, dar niciunul dintre ei n-au avut parte de un 7 aprilie. Vladimir Voronin ramane responsabilul de baza al acelor evenimente postelectorale. Un conducator de tara si subalternii sai, organele de forta poarta raspundere directa de orice situatie. Si in cazul in care tu n-ai stiut, nu ai fost capabil sa o preintampini si sa nu o admiti, desigur ca porti raspundere. Raspunzi si pentru faptul ca ai dus-o la o dezvoltare in mod intentionat. Și mai ales in cazul in care cineva a fost un gura-casca, nu si-a exercitat atributiile de fie de ministru de intern, fie de sef al SIS-ului. Toata raspunderea ii revine, in primul rand, partidului de guvernamant si implicit conducatorului lui. Poate ca si asta e una dintre cauzele din care exista aceasta retinere a lui Voronin de a pleca de la presedintie. Pentru ca imediat cum se schimba puterea, din moment ce el ramane fara putere, sunt sigur ca cei care il vor inlocui vor pune problema tragerii lui la raspundere. Si raspunderea nu va fi una simpla.

Europa Libera: Ar fi interesant sa stim care sunt asteptarile domnului Voronin...

Anatol Plugaru: Domnia sa, de altfel ca si intregul activ al acestui partid comunist mizeaza pe o situatie in care cei patru lideri ai opozitiei parlamentare necomuniste vor fi nevoiti sa se inteleaga cu PCRM. Fara alegerea presedintelui, puterea in stat nu este functionala. Totul bate pasul pe loc. Nu e presedinte, nu e nici guvern. Nu e ordine constitutionala. Iata de ce alegerea presedintelui este o conditie obligatorie. Prima sarcina a tuturor celor cinci partide. Valentina, domnul Voronin nu este si nici nu a fost presedinte in exercitiu. Presedinte in exercitiu, dupa opt aprilie, dupa data expirarii mandatului Moldova nu mai are. O asemenea notiune nu e stipulata in Constitutie. Vladimir Voronin a pus la baza acestui act de uzurpare a puterii un act o hotarare a curtii constitutionale, care a fost adoptata in anul 2000 la hatarul celor de atunci, care admite ca mandatul presedintelui poate sa dureze si mai mult de patru ani. Dar in Constitutie e scris clar: partru ani si niciun minut mai mult. Nicio zi, nicio saptamana. Iata de ce Moldova nu are presedinte in exercitiu. Si in genere, de la 8 aprilie, nu exista sef de stat.

Sursa: Europa Libera