Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.08.2009

Principiile care ar putea sta la baza unei eventuale coaliţii a fostei opoziţii

Principiile care ar putea sta la baza unei eventuale coaliţii a fostei opoziţii

Interviul Europei Libere cu Igor Boţan, directorul Asociaşiei pentru democraţie participativă ADEPT

"În situaţia cînd comuniştii merg în opoziţie, dacă democraţii o votează pe Zinaida Greceanîi, practic, o rup din sînul comuniştilor"

Igor Boţan: „Punctele de convergenţă sînt cele referitoare la depăşirea cu eforturi comune a crizei economice. Al doilea punct de convergenţă este cel referitor la întărirea suveranităţii Republicii Moldova, care din punctul de vedere al liberalilor este subminată de autoritarismul partidului comuniştilor, iar comuniştii cred că ar exista o subminare internaţională şi din partea factorului românesc. Ceea ce este, într-adevăr, foarte, foarte presant, este problema funcţionării statului de drept şi aici partidul comuniştilor nu are replică, fiindcă a fost la guvernare 8 ani de zile".

Vasile Botnaru: „Buturuga mică, care îngreunează însăşi faza negocierilor este cercetarea a ceea ce s-a întîmplat în 7 aprilie. Faptul că partidul comuniştilor, liderii acestuia spun că nu vor să stea de vorbvă cu extremiştii într-o viitoare coaliţie, probabil că rezultă şi din cauză că văd în mod diferit cauzalitatea şi modul în care ar trebui să se cerceteze evenimentele din 7 aprilie?"

Igor Boţan: „Poziţiile comuniştilor la acest capitol sînt foarte proaste. Ei au fost cei care au instaurat aşa-zisa comisie de stat pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie şi acum sînt prinşi în propria capcană. Comisia de stat pe care au format-o nu a găsit nimic, ba mai mult, şi-a sistat activitatea".

Vasile Botnaru: „Din raţiuni umane? Ca să nu influenţeze campania?".

Igor Boţan: „Asta sună bine, dar cred că raţiunile sînt cu totul altele. Această comisie nu a fost în stare să găsească absolut nimic. Oamenii care au fost arestaţi şi ţinuţi sub arest au fost eliberaţi..."

Vasile Botnaru: „Bine, dar procurorul Gurbulea spunea că va să vină cu probe că există un complot împotriva Moldovei..."

Igor Boţan: „Procurorul Gurbulea s-a apucat să cerceteze şi atacul la viaţa lui Iurie Roşca şi multe alte lucruri şi vînzarea ilegală de armament de către Valeriu Pasat şi aşa mai departe..."

Vasile Botnaru: „Să facem un bilanţ. Există 5 figuranţi care sînt compatibili în cîteva puncte, dar sînt incompatibili în mai multe puncte. Şi atunci este posibilă o coaliţie largă, pe temeiuri puţine, două-trei, cîte le-aţi anumerat?"

Igor Boţan: „În principiu, astfel de posibilitate pentru o coaliţie largă există. Însă designul ei va lua ceva timp".

Vasile Botnaru: „Comuniştii spun că vor adopta tactica opoziţiei responsabile. Ce înseamnă asta, de fapt? Au de gînd să voteze viitorul preşedinte, în anumite condiţii, sau nu?"

Igor Boţan: „De fapt, comuniştii evocă experienţa pe care au avut-o în 1998, cînd democraţii au format acea Alianţă pentru Democraţie şi Reforme, care s-a dovedit a fi una foarte, foarte şubredă, iar comuniştii au tras dividende politice din modul în care s-a comportat acea alianţă. Eu cred că este vorba despre evocarea acestei experienţe triste."

Vasile Botnaru: „Dar ce anume înseamnă responsabil? Înseamnă a nu vota un preşedinte al democraţilor sau, dimpotrivă, a vota pentru a..."

Igor Boţan: „comuniştii au un răspuns absolut fenomenal. Vladimir Voronin mai crede că partidul său este monolit şi îşi va înainta candidatura. Comuniştii vor vota pentru propria candidatură, iar democraţilor nu le vor ajunge voturi pentru a-şi alege propriul preşedinte".

Vasile Botnaru: „Deci, asta înseamnă opoziţie responsabilă? Să provoci din nou alegeri anticipate?"

Igor Boţan: „Da, dar ei nu vor fi în situaţia de partid care a blocat sau care a boicotat alegerile. Ei vor fi în situaţia unui partid care şi-a înaintat candidatul şi l-a votat. Democraţii şi liberalii ar avea nevoie de un dialog larg cu partidul comuniştilor şi de un comportament foarte inteligent..."

Vasile Botnaru: „ca să obţină, în final, ce?"

Igor Boţan: „să obţină cel puţin că dacă comuniştii se încăpăţînează şi aduc situaţia la alegeri anticipate, cel puţin să aibă cîştig de imagine..."

Vasile Botnaru: „prin propria candidatură..."

Igor Boţan: „democraţii ar putea s-o voteze pe Zinaida Greceanîi... În situaţia cînd comuniştii merg în opoziţie, dacă democraţii o votează pe Zinaida Greceanîi, practic, o rup din sînul comuniştilor... Ea nu este membru de partid, ea nu va participa la luarea deciziilor la plenara partidului comuniştilor, ea are imaginea unui om onest, a comis greşeli, dar în situaţie de presing politic, cine nu comite greşeli. Şi atunci, noi nu ştim ce se poate întîmpla cu partidul comuniştilor, dacă democraţii ar răspunde cu o astfel de mişcare la încăpăţînarea comuniştilor. Dacă Zinaida Greceanîi va fi ruptă din sînul comuniştilor printr-un vot din partea democraţilor, ea poate deveni cu adevărat o figură independentă, o figură nu foarte puternică, dar decentă şi care ar putea asigura o mediere a relaţiilor dintre putere şi opoziţie".

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus