Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.08.2009

Gardianul: Scenariile puterii de la Chisinau. Opozitia va forma Guvernul, in timp ce Voronin iese din carti

Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra au inceput negocierile pentru constituirea unei coalitii guvernamentale. In toate variantele posibile, nu mai exista loc pentru Voronin.

Vlad Filat (presedintele PLDM), Mihai Ghimpu (PL), Serafim Urechean (AMN) si Marian Lupu (PD) s-au intalnit pe 2 august la un restaurant din afara Chisinaului pentru a pune republica la cale. Cele patru partide au impreuna 53 de mandate din totalul de 101, iar conform Constitutiei, au posibilitatea sa formeze un guvern de coalitie. Este a doua intalnire a celor patru.

Lupu a intrat in ståna pro-europenilor

Surse discrete ne asigura ca Marian Lupu ar fi cerut transant functia de premier. Cei Trei nu-l agreeaza, dar nu au incotro. Daca nu-i satisfac gomosului dorinta de parvenire, el se va intoarce cu tot cu partidul lui Diacov la comunisti. Filat, Ghimpu si Urechean ii ofera insa un iluzoriu post de presedinte al "respublisii", pe care il poate dobandi doar prin votul unei majoritati de minimum 61 de  deputati din totalul de 101, cati exista in Parlament. Liberalii l-au suspectat pe Lupu ca nu-si va schimba naravul, dar presedintele PD a negat ca se va intoarce la Voronin de-a lungul intregii campanii electorale. Isi va calca in picioare promisiunile facute? Orice e posibil. Lupu crede ca se vor gasi opt comunisti care sa tradeze, mai ales ca Voronin nu prea mai conteaza nici in propria tabara, dupa ce i s-a taiat apa. Daca Voronin ii garanteaza ca va fi presedinte, Lupu se poate intoarce, desi are gatul gros... Impreuna ar avea exact 61 de mandate, adica atat cat cere Constitutia pentru alegerea presedintelui. Intrat in stana pro-europenilor, Marian Lupu aduce cu el tot zatul neocomunist din jurul lui Dumitru Diacov, cu oroarea lui discreta fata de Romania. Personajul are insa coerenta, consistenta si tinteste mai departe. „Întelegem ca partidele cu orientare democratica nu au voturile necesare pentru a alege un presedinte. Iar problema numirii unui nou premier depinde de aceasta. Asa ca avem un cerc vicios. Ne lipsesc opt voturi. (...) Cred ca toti actorii politici înteleg foarte bine ca, daca nu reusim (formarea unei majoritati - n.red.), vom fi blocati din nou în centrul vicios al crizei, ceea ce înseamna alte alegeri parlamentare anticipate la începutul anului viitor. Si nu cred ca tara va mai putea îndura aceasta fara pierderi imense, ireparabile", a explicat Marian Lupu. PCRM a dat deja un comunicat pe data de 31 iulie: "In cazul crearii unei coalitii liberale de dreapta cu participarea fortelor extremiste, Partidul Comunistilor va opta pentru trecerea in opozitie responsabila". Si, evident, raspunzatoare pentru dezastrul creat in cel mai sarac si corupt stat din Europa. Dar aschia nu sare departe de trunchi. "Necesitatea relatiilor strategice cu Rusia si prezenta R. Moldova in CSI sunt lucruri atat de evidente, incat nu mai avem ce discuta in acest sens", a spus Marian Lupu pentru revista "Ogoniok". Nu a rostit asemenea cuvinte un bolsevic batran. Marian Lupu e tanar, are doar 43 de ani. Iata de ce mai multe voci de la Moscova considera ca Lupu este un Voronin II.

Vlad Filat - un premier din economia reala

Mari sanse sa devina premier le are Vlad Filat. Este sustinut de Mihai Ghimpu si de Serafim Urechean, avand avantajul ca vine din lumea afacerilor, deci cunoaste economia reala si are habar de administratie. Daca Lupu inghite momeala din fotoliul prezidential, atunci Filat are toate sansele sa ajunga sef al Guvernului. Pentru scaunul de presedinte al Parlamentului ar urma sa opteze Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal, care are o influenta puternica si asupra primarului general Dorin Chirtoaca. Sigur ca eu as fi preferat o distinctie clara in Basarabia intre "statalistii" Republicii Molotov, pro-europenii caldicei, pentru care patria este acolo "unde-i ghini", si unyonistii (sic!) care sa ceara deschis reintregirea nationala cu Tara pe cale pasnica. Martirii de peste Prut inca isi mai striga tragedia in cautarea unui conducator adevarat. Poate sa creasca in aceasta directie Dorin Chirtoaca, desi inca ezita. Daca nu, trebuie sa vina altcineva fiindca aceasta optiune ramane profund motivata in R. Moldova in primul rand economic. Serafim Urechean nu se va putea confrunta cu Mihai Ghimpu si va trebui sa se resemneze cu un ciolan mai mic la impartirea puterii. Marian Lupu vine in dezacord cu liberalii care nu vor parteneriat strategic cu Federatia Rusa si nici participarea la structurile Comunitatii Statelor Independente. Daca presedintele nu va fi ales dupa doua tentative, vor fi convocate noi alegeri anticipate, dar numai prin februarie 2010. Nu permite Constitutia! In acest timp, criza politica va agrava criza economica intr-un stat dependent de imprumuturi externe si de banii trimisi de muncitorii emigranti carora Voronin nu le-a permis macar sa voteze civilizat.

Mai poate fugi Voronin in Israel?

Modelul eschivei lui Eltin care a demisionat pe 31 decembrie 1999 (Ce zi frumos aleasa pentru o lovitura de catifea la Kremlin!) in favoarea lui Vladimir Putin nu poate fi aplicat mecanic la Voronin. Din simplul motiv ca Marian Lupu, care a fost presedintele Parlamentului, nu supervizeaza serviciile secrete de la Chisinau. Ofiterii de-acolo umbla ca betegi fiindca nu stiu cui sa se mai inchine dupa inlaturarea lui Vova. Nu este valabil nici modelul Sevardnadze de imunizare a militianului criminal si corupt. Voronin are de ales: ori fuga din "respublici", ori judecata printr-un proces obiectiv, iar nu ca in cazul lui Nicolae Ceausescu. Presa rusa este indignata pe conducerea de la Kremlin, care a mizat prost pe o biata martoaga din Republica Molotov. Spuneam ca singura tara unde s-ar putea refugia militianul criminal ar fi Israelul in virtutea bunelor raporturi cu Avigdor Lieberman, seful diplomatiei de la Ierusalim, el insusi originar din Basarabia. Procuratura generala din Israel il acuza pe Lieberman de coruptie, de ghesefturi frauduloase, spalare de bani, abuz de incredere si de obstructionartea anchetei. El ar fi primit bani din strainatate pentru campania electorala. Oare de unde? "Moldovanul", care conduce partidul ultranationalist Israel Beiteinu, a promis ca va demisiona daca va fi gasit vinovat. Asa ca Voronin nu mai poate conta nici pe consilierul sau de taina, care avea bune relatii cu Lieberman. Rodion Conchin, expert la Centrul ruso-transnistrean de informatii si analize (a se citi GRU), il acuza deschis pe Mark Tkaciuk de distrugerea deliberata a Partidului Comunistilor. "Tkaciuk a inceput razboiul dur cu Opozitia, pe care a acuzat-o de organizarea violentelor din aprilie, de fascism si de orientare pro-romaneasca pentru a o dispersa. Dar fiind o personalitate psihic si moral dezechilibrata, acest plan a esuat", crede Conchin, acuzandu-l pe Tkaciuk ca este "omul serviciilor speciale straine". "Straine" de cine? (Gardianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus