Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.08.2009

DW: Necomuniştii au ajuns la partajarea funcţiilor

DW: Necomuniştii au ajuns la partajarea funcţiilor

Democraţii şi liberalii de la Chişinău au foarte puţin timp pentru a negocia viitoarea coaliţie de guvernare, deoarece provizoratul puterii asigurat de comunişti ruinează economia moldovenească. De ieri până azi leul moldovenesc s-a depreciat cu 19 bani faţă de moneda euro, aceasta fiind cea mai mare depreciere a leului din ultimele luni.

Deprecierea leului moldovenesc la casele de schimb valutar din Chişinău a început chiar a doua zi după alegerile parlamentare din 29 iulie.

Experţii spun că aceasta este o dovadă că până la alegeri cotaţia valutei naţionale a fost menţinută artificial de către Guvern şi Banca Naţională, pentru a nu prejudicia imaginea electorală a Partidului Comuniştilor aflat la guvernare.

Astăzi, leul moldovenesc s-a depreciat simţitor nu doar în raport cu moneda euro, ci şi faţă de rubla rusească, hrivna ucraineană şi francul elveţian. Record absolut a fost înregistrat, însă, în raport cu lira sterlină care s-a scumpit de ieri până astăzi pe piaţa valutară moldovenească cu 32 de bani.

Responsabilii din Guvernul comunist care controlează încă fenomenele economice din Republica Moldova evită să se pronunţe asupra motivelor care au condus la aceste fluctuaţii bruşte pe piaţa valutară.

Apel politic

În legătură cu fluctuaţiile de pe piaţa valutară din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat un apel către Banca Naţională a Moldovei şi Departamentul Vamal să nu permită transferul ilicit a capitalului peste hotare şi respectiv să nu permită scoterea ilicită din ţară a bunurilor.

De asemenea, PLDM face apel către toţi funcţionarii publici şi aleşii locali să activeze în regim normal, să respecte proprietatea publică şi cea privată şi să asigure integritatea actelor şi documentelor de stat.

Oganelor de drept PLDM le cere să asigure integritatea dosarelor operative şi cele aflate în procedură, iar presei să contribuie la menţinerea calmului în societate şi să informeze corect populaţia.

Criză de timp

Liderii celor patru partide necomuniste care au intrat în Parlament şi care şi-au exprimat intenţia de a forma o coaliţie largă par conştienţi de nevoia preluării rapide a guvernării de la comunişti. Ieri, liderii PLDM - Vlad Filat, PL - Mihai Ghimpu, AMN - Serafim Urechean şi PD - Marian Lupu s-au întâlnit din nou pentru a continua negocierile la sediul partidului Alianţa Moldova Noastră, iar la finalul discuţiilor păreau veseli şi optimişti:

VLAD FILAT: - Timp avem foarte puţin!

Reporter: Cine este cel mai bun negociator?

MARIAN LUPU: - Toţi sunt buni!

MIHAI GHIMPU: - Păi dacă suntem patru, dacă dialogăm, dacă au loc discuţii... - aceasta nu înseamnă că noi mergem spre o alianţă?

Reporter: - Aţi partajat deja funcţiile?

MIHAI GHIMPU: - Partajarea se va discuta în ultimul rând.

SERAFIM URECHEAN: - Eu vreau să vă spun că dialogul politic are o dinamică destul de pronunţată, constructivă, pozitivă. De aceea, aşteptările trebuie să fie numai bune şi pozitive".

Ieri, în presa de la Chişinău au apărut informaţii potrivit cărora în noua configuraţie politică liderul PD, Marian Lupu, ar urma să devină noul preşedinte al Republicii Moldova, liderul PL Mihai Ghimpu - preşedinte al Parlamentului, liderul PLDM Vlad Filat - prim-ministru, iar liderul AMN Serafim Urechean - vicepreşedinte al Parlamentului. Această schemă se pare că nu-l aranjează, însă, pe liderul PLDM Vlad Filat a cărui formaţiune a obţinut un scor electoral mai bun decât PL şi PD care pretind la primele două funcţii în erarhia puterii.

VLAD FILAT: „Mie mi se pare că sunt lucruri mult prea grăbite şi, pe alocuri, provocaţii. Cu certitudine urmează să avem la bază şi rezultatele obţinute în alegerile parlamentare, deoarece în spatele oricărui rezultat sunt oameni care au avut o opţiune clară pentru o formaţiune sau alta. Aceste lucruri urmează să fie luate în calcul".

Pe de altă parte, liderul PD Marian Lupu a declarat că până în prezent Partidul Comuniştilor nu i-a făcut nici o ofertă post-electorală. De menţionat că pentru alegerea noului preşedinte al Republicii Moldova sunt necesare 61 de voturi ale deputaţilor. În urma alegerilor parlamentare din 29 iulie comuniştii au obţinut 48 de mandate în noul Parlament, iar partidele necomuniste 53 de mandate. (DW-Chişinău)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus