Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.08.2009

Ziua: Complicele lui Voronin

Huiduit oriunde s-ar afla in Romania, din nenumaratele motive pe care le-am prezentat in analizele anterioare, Traian Basescu are parte de aceleasi reactii si in strainatate. Ma refer nu numai la cancelariile statelor democratice europene, ci si la Chisinau. Acolo unde ne doare mai tare oprobriul adus sefului statului roman si, prin aceasta, neincrederea generata fata de Bucuresti.

Conform propriilor decla­­ratii, in 2005, Traian Bases­cu a manevrat in asa fel, folo­sindu-si autoritatea de Presedinte al Romaniei, incat a influentat pozitiv decizia de alegere a lui Vladimir Voronin in functia simi­lara pe care acesta a detinut-o, si inca o mai detine cateva zile, in Republica Mol­dova. Aceasta interventie asumata este de o gravitate exceptionala si aduce grave prejudicii Romaniei.

Cum putea Traian Basescu sa influenteze pozitiv aranjamen­tele politice de la Chisinau, care au condus, in 2005, la alegerea ca presedinte a lui Voronin? Stim ca a facut-o, pentru ca el insusi a afirmat acest lucru in interviul acordat, zilele trecute, la Radio Romania si mai stim ca a procedat in secret, din moment ce opinia publica interna si externa afla abia acum. Nu putea proceda decat utilizand cateva instru­mente. Primul este reprezentat de serviciile secrete. In frunte cu Serviciul de Informatii Externe.

Ceea ce inseamna ca statul roman dispune, la Chisinau, atat de existenta unor agenti de influenta, cat si de relatii nefiresc de apropiate cu lideri politici proeminenti. In acest context, sunt practici curente atat santajul, cat si mituirea.

ExistA o dublA confirmare ca, intr-adevar, seful statului roman a intervenit intr-o chestiune vitala legata de politica interna a Republicii Moldova. In urma cu cateva zile, Traian Basescu l-a avertizat pe Vladimir Voronin ca acum nu va incerca sa influenteze, in favoarea sa, decizia politica de la Chisinau. O dovada ca ar putea sa o faca. Asa cum a mai facut-o anterior. A doua confirmare tine de un eveniment politic consemnat, deja, in istoria de acum cativa ani. In primul sau an de mandat, deci tot in 2005, la scurt timp de la alegerea lui Voronin, Traian Basescu s-a deplasat la Chisinau, unde a fost primit cu multa prietenie de seful statului moldovean, de unde s-a intors cu un consistent cadou. Cateva sute de lazi de vin din pivnitele Republicii Moldova. Un adevarat pesches, care a ajuns la Cotroceni nevamuit.

Daca este adevarat - si este - ca Basescu s-a implicat in 2005 in alegerea lui Voronin, atunci el trebuie sa suporte si consecin­tele. Pentru ca aceasta optiune politica a avut drept urmari o tensionare fara precedent a rela­tiilor celor doua state, o indepartare a perspectivei ca Republica Moldova sa fie integrata in Uniunea Europeana si in NATO, o apropiere periculoasa, pentru suveranitatea Republicii Moldova, de cercurile politice de interese de la Moscova, precum si un regres dureros al evolutiilor democratice de acolo.

In momentul in care Voronin a refuzat sa raspunda la comenzile, tot secrete, ale fostului sau sustinator de la Bucuresti, Romania a fost acuzata pe fata de catre acesta pentru grave imixtiuni in politica interna a Republicii Moldova. Aceste acuzatii au fortat atat diplomatia de la Bucuresti, cat si partidele politice sa faca miscari retractile, renuntand sa mai acorde asistenta miscarilor democratice de la Chisinau.

Consecinta este ca cetatenii Republicii Moldova au avut de suferit. Iar romanii, gratie prese­dintelui lor Traian Basescu, au suferit o noua si grea umilinta. (Ziua)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus