Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-03/newsin-partidele-democratice-din-parlamentul-moldovean-au-discutat-despre-principiile-de-guvernare-11378.html
Data: Aug 3, 2009 (21:15)

NewsIn: Partidele democratice din Parlamentul moldovean au discutat despre principiile de guvernare

Liderii celor patru partide democratice intrate în Parlamentul de la Chişinău după scrutinul din 29 iulie s-au întâlnit luni, pentru a treia oară, pentru a discuta principiile de formare a coaliţiei de guvernare.

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu, a declarat că schema potrivit căreia liderul PD Marian Lupu ar deveni şef al statului, Vlad Filat (preşedintele PLDM) prim-ministru, iar Mihai Ghimpu (preşedintele PL) preşedintele Parlamentului este "una agreata de PL". Însă nu este una definitivă, susţine Fusu, citată de portalul Ştirea Zilei, precizând că negocierile în cadrul coaliţiei liberal-democrate continuă. După ce va fi luată o hotărâre clară în acest dosar, preşedinţii celor patru partide vor organiza o conferinţa de presă pentru a anunţa rezultatele negocierilor.
 
Pe de altă parte, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a declarat că proiectul anunţat de liberali "nu este corect sub aspectul rezultatului obţinut în urma alegerilor". "PLDM este partidul necomunist care a obţinut cele mai multe mandate, iar rezultatele negocierilor o să vi le anunţăm. Deocamdată nu s-a luat nicio decizie în cadrul coaliţiei liberal-democrate", a spus Filat.

Politicienii iau în calcul şi posibilitatea ca liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urechean, să devină vicepreşedinte al Parlamentului.

O altă ipoteză vehiculată în cercurile politice este ca Lupu să fie şef al statului, Filat preşedinte al Parlamentului, iar Partidului Liberal să îi revină funcţia de premier.

Întâlnirea celor patru lideri ai formaţiunilor necomuniste din Parlament a avut loc departe de ochii presei, în după amiaza zilei de luni, la sediul Alianţei Moldova Noastră din centrul Chişinăului.

Primul la întâlnire a ajuns preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, care a declarat că "a venit cu idei şi propuneri bune". El a adăugat că negocierile nu sunt simple, orice dialog politic fiind un proces complex. Totodată, el a precizat că nu există momente critice în discuţii, că toate subiectele sunt importante şi că toate părţile implicate au dat dovadă de deschidere. Întrebat cât mai durează negocierile, Lupu a răspuns că "rămâne de văzut" şi că toţi liderii sunt negociatori buni.
 
Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat că "cel mai bun negociator este alegătorul, care şi-a dat votul pentru" aceste formaţiuni police. "Nu ştim cât vor dura negocierile. Vom discută atât cât va fi nevoie, dar avem foarte puţin timp la dispozitie", a mai spus Filat.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră că este important că negocierile au loc şi că sunt discutate problemele ţării. El a mai spus că, deocamdată, nu se discută ce funcţii vor reveni fiecărui partid.

Perdantul alegerilor din 29 iulie, Partidul Comuniştilor, a anunţat că este gata să discute cu "oponenţii politici", pentru a "examina propunerile menite să întărească stabilitatea, pacea interetnică, suveranitatea şi independenţa patriei".

Totodată, membrii PCRM s-au plâns că "dialogul propus de ei după alegerile din 5 aprilie şi în timpul campaniei electorale a fost respins de către opozanţi".   Participanţii la şedinţa Partidului Comuniştilor au fost de acord ca, în cazul în care se va forma "o coaliţie de dreapta liberală, cu implicarea forţelor radicale de orientare extremistă, atunci PCRM va trece obligatoriu într-o opoziţie responsabilă".
 
Liderii celor patru formaţiuni necomuniste din Parlamentul ales la Chişinău în urma scrutinului anticipat din 29 iulie au decis duminică să formeze o coaliţie de guvernare democratică. Ar fi pentru prima dată în ultimii 8 ani când Partidul Comuniştilor pierde puterea şi trece în opoziţie, după ce la scrutinul din 5 aprilie comuniştii au obţinut 60 de mandate din totalul de 101 din Parlament. Ei nu au reuşit, însă, să mai guverneze încă patru ani, pentru că nu au reuşit să aleagă un şef al statului. Opoziţia a denunţat numeroase fraude la scrutinul din 5 aprilie şi a insistat pentru alegeri anticipate, refuzând să cedeze comuniştilor "votul de aur".

În noul Parlament, PLDM, PL, PD şi AMN au 53 de mandate, faţă de 48 ale comuniştilor. Coaliţia liberal-democrată are suficiente voturi pentru a alege preşedintele Parlamentului şi pentru a desemna un nou Guvern, dar nu şi pentru a alege un nou şef de stat, procedură care necesită 61 de voturi. În aceste condiţii liderii formaţiunii au anunţat că vor discută cu reprezentanţii comuniştilor.

Necunoscuta alegerilor din 29 iulie a fost modul în care se va comporta noul preşedinte al PD, Marian Lupu, plecat din Partidul Comuniştilor în urmă două luni. Opoziţia liberală îl suspecta pe Lupu de a fi un "cal troian" al comuniştilor trimis să fure electoratul de centru şi dreapta şi era îngrijorată de faptul că, după alegeri, ar putea face coaliţie cu comuniştii. Lupu a negat această teză pe parcursul întregii campanii electorale, dar atât politicienii cât şi experţii şi-au păstrat o doză de rezervă, spunând că Lupu va trebui să demonstreze prin fapte ca a plecat cu adevarat de la comunişti. (NewsIn)