Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.08.2009

Ministrul israelian de Externe, aproape de inculpare

Poliţia israeliană a recomandat duminică inculparea ministrului de Externe, ultranaţionalistul Avigdor Lieberman, originar din Republica Moldova, pentru corupţie şi spălare de bani, a declarat pentru AFP un oficial din poliţie.

"Departamentul de fraude al poliţiei a recomandat inculparea ministrului de Externe, Avigdor Lieberman, acuzat de spălare de bani, mită şi obstrucţionarea justiţiei", a declarat oficialul citat sub acoperirea anonimatului.

Recomandarea va fi supusă în următoarele zile procurorului general Menahem Mazuz, care va decide dacă Lieberman va fi inculpat sau nu. În caz de inculpare, acesta va fi constrâns să demisioneze din funcţie, relatează NewsIn.

Lieberman face obiectul unei anchete a poliţiei de mai mulţi ani. Şeful partidului ultranaţionalist Israel Beiteinu, Lieberman, care este originar din Republica Moldova, a fost audiat de numeroase ori de departamentul de fraude al poliţiei, care îl suspectează de corupţie, fraudă, spălare de bani, abuz de încredere şi obstrucţionarea justiţiei.

El ar fi primit "sume mari din străinătate" pentru finanţarea campaniilor sale electorale. Aceste fonduri ar fi intrat în ţară prin societăţi fictive şi diverse conturi bancare.

În vârstă de 50 de ani, Lieberman a fost surpriza campaniei electorale şi a scrutinului din 10 februarie, atrăgând o parte din electoratul partidului de dreapta Likud al lui Benjamin Netanyahu şi reuşind să obţină ulterior funcţia de ministru de Externe. "Ţarul", aşa cum i se spune pentru că are un accent rusesc foarte puternic, a fost numit ministru în pofida ideilor sale pe alocuri extravagante. Una dintre principalele sale propuneri este un schimb de teritorii cu palestinienii. Astfel, Israelul ar ceda teritorii locuite în majoritate de arabi israelieni, iar palestinienii ar ceda Israelului coloniile din Cisiordania.

Laic, Lieberman nu este un partizan al Israelului Mare, de la Iordan până la Mediterana, chiar dacă locuieşte într-o colonie în apropiere de Bethleem. El a propus chiar retragerea din cartierele palestiniene ale Ierusalimului de Est, în cazul unui acord de pace, pentru a obţine o "separare" maximă între evrei şi arabi şi a face din Israel un stat "omogen din punct de vedere etnic".

Venit la vârsta de 20 de ani în Israel, Avigdor Lieberman este licenţiat în ştiinţe sociale al Universităţii ebraice de la Ierusalim. Mult timp membru Likud, din a cărui conducere a făcut parte, el a fost un apropiat al lui Benjamin Netanyahu, fiind şeful de cabinet al acestuia când a fost premier, între 1996 şi 1999. În această perioadă, presa îl poreclea Rasputin.

De la înfiinţarea sa în 1999, partidul său nu a încetat să urce în sondaje, atrăgând mai ales voturile evreilor veniţi din fostul spaţiu sovietic. (Cotidianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus