Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-08-03/marian-lupu-pcrm-trebuie-sa-accepte-ca-o-noua-majoritate-sa-preia-guvernarea-11365.html
Data: Aug 3, 2009 (10:06)

Marian Lupu: PCRM trebuie să accepte ca o nouă majoritate să preia guvernarea

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova trebuie să lase deoparte interesele de partid şi să accepte preluarea guvernării de către o nouă majoritate, a declarat, duminică, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, citat de PROTV Chişinău.

El a adăugat, la o întâlnire informală cu bloggerii, că discuţiile dintre Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) vor continua.

Lupu şi-a exprimat speranţa că cele patru partide vor forma o coaliţie, care va dispune de 53 de mandate în Parlament şi care va reuşi să obţină şi cele opt voturi suplimentare de care are nevoie pentru a putea determina alegerea unui şef al statului.

Liderul Partidului Democrat a salutat anunţul PCRM privind disponibilitatea pentru dialog, dar a precizat că principalul obiectiv al partidului său rămâne consolidarea coaliţiei democratice. "După care trebuie să se ajungă la a doua fază, cea a unui dialog public cu PCRM, pentru a vedea care sunt modalităţile de depăşire a crizei", a spus el.

În urma alegerilor parlamentare anticipate de miercuri, cele patru partide dispun, împreună, de 53 de mandate, având suficiente voturi pentru a alege conducerea Parlamentului şi a stabili componenţa Guvernului, dar nu şi pentru a alege un şef al statului. Partidul Comuniştilor (PCRM) a obţinut 48 de mandate parlamentare.

Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră au anunţat că exclud orice alianţă cu PCRM, în timp ce Partidul Democrat a declarat că nu va accepta o colaborare bilaterală cu Partidul Comuniştilor. (Mediafax)