Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.08.2009

Situaţia postelectorală din R. Moldova, comentată de presa internaţională

Situaţia postelectorală din Republica Moldova este analizată şi vineri de presa internaţională, care salută victoria opoziţiei prooccidentale, care ar putea apropia ţara de Europa.

Financial Times se concentrează asupra scenariilor postelectorale din această ţară, afirmând că partidele de opoziţie speră ca fostul preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, să convingă şapte sau opt parlamentari comunişti să treacă de partea candidatului lor.

Mulţi analişti însă consideră că acest lucru este improbabil, deoarece Partidul Comuniştilor este văzut drept un partid disciplinat, cu o listă electorală concepută de Vladimir Voronin şi aliaţii lui apropiaţi, adaugă cotidianul britanic.

Una dintre opţiuni, consideră Financial Times, este ca Voronin şi Cabinetul comunist să fie lăsaţi în continuare la Putere, iar partidele de opoziţie să se folosească de majoritatea parlamentară pentru a elabora legi în faţa acestui Guvern.

"Ar putea fi cel mai enigmatic colţ din Europa" scrie Associated Press referindu-se la Republica Moldova, condusă de "un preşedinte sever care încă păstrează un bust la lui Lenin pe biroul său".

Este "cel mai mare duty-free din Europa", susţine şi un diplomat citat de AP, referindu-se la traficul de arme, droguri şi sex pentru care este cunoscută această ţară. Dar, subliniază agenţia americană, situaţia s-ar putea schimba odată cu victoria partidelor prooccidentale.

"Este aproape un colţişor uitat din Europa. Aceste alegeri au balansat însă pendulul într-o direcţie europeană", susţine directorul proiectului Noi Democraţii Europene de la Centrul pentru studii strategice şi internaţionale.

Cotidianul The Times dedică şi el un nou material Republicii Moldova, concentrându-se pe situaţia diferită de îndepărtare a comunismului în această ţară, prin presiune populară paşnică.

The Independent subliniază momentul în care s-a produs acest eveniment, şi anume la 20 de ani de la căderea comunismului în celelalte ţări est-europene.

RFI revine asupra situaţiei dificile create de aceste alegeri, care ar putea duce la repetarea scenariului care a generat acest scrutin anticipat. Potrivit legislaţiei moldovene însă, viitoarele alegeri legislative vor putea fi organizate abia în iunie 2010 cel mai devreme. Astfel, "blocajul ar putea să continue mai multe luni".

Euronews comentează că, de această dată, opoziţia "nu a mai scăpat victoria printre degete" şi pare capabilă să formeze o coaliţie anticomunistă.

Continuând monitorizarea situaţiei din această ţară, New York Times constată că străzile din Chişinău au fost goale joi, spre deosebire de aprilie, când victoria Partidului Comuniştilor a generat proteste în rândul tinerilor. (Mediafax)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus